Radikális lépés Brüsszelből: eljött az elszámoltatás ideje?

Orbán

Addig nem adna uniós pénzt Brüsszel, amíg a kormány fel nem számolja a korrupciót

állítja a Reuters.

A lap egy magas rangú uniós diplomatára hivatkozva arról ír, hogy Magyarországnak meg kell reformálnia a közbeszerzési törvényeket a rendszerszintű csalások visszaszorítása érdekében, még mielőtt megkapná a neki járó több milliárd eurós forrást az EU járvány utáni Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RFF) nevű alapjából.

Az erre vonatkozó dokumentumot állítólag január 26-án küldték el a magyar kormánynak, megjelölve azokat a konkrét jogszabályokat, amelyeken módosítani kell.

Ismeretes: az Európai Unió 750 milliárd eurót tesz elérhetővé a tagállamok számára a következő években, amelyeket a gazdaság helyreállítására kell fordítani. Ebből Magyarországnak 6,3 milliárd euró jut, Brüsszelben azonban már most aggódnak, hogy ezek a pénzek nem lesznek megfelelően és átláthatóan elköltve.

A lap szerint a dokumentumban úgy fogalmaznak:

“a közbeszerzési eljárásokban a verseny gyakorlatilag elégtelen”.

Hozzáteszik: ez összefügg azokkal a “rendszerszintű szabálytalanságokkal”, amelyeknek köszönhetően az uniós strukturális alapok történetében a legmagasabb pénzügyi korrekciót kellett végrehajtani 2019-ben a magyar támogatások körében.

A Reuters szerint a magyar kormány egyelőre nem reagált az EU követelésére.

FRISSÍTÉS (02.09):

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden cáfolta a Reuters értesülését, miszerint levelet kapott volna az Európai Bizottságtól, egyben felszólította a Bizottságot, hogy tisztázza a megjelenteket. Bővebben erről itt írtunk:

Gulyás Gergely kiakadt, hogy Brüsszel állítólag elzárná a pénzcsapokat

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!