Újabb figyelmeztetést kapott Orbán – Komoly összegtől eshet el az ország!

Orbán2
Fotó: Népszava

Komoly fejtörést okozhat most a magyar kormánynak, hogy az Európai Bizottság alelnöke ismét nyíltan kijelentette, ha valaki megsérti a közös normákat, akkor jelentős összegtől eshetnek el.

Vera Jourová szerint Brüsszel nem fog meghátrálni, jelentős összeget tart vissza azoktól a tagállamoktól, melyek megszegik az EU közös alapértékeit.

Ez nyilván főleg a magyar és lengyel kormánynak lehet egy újabb figyelmeztetés, mivel az unió leginkább ebben a két országban látott eddig is komoly gondokat a demokráciával kapcsolatban – közölte a Der Standard nyomán a Népszava.
Jourová szerint pedig arra, hogy megvonják a támogatások folyósítását, a januártól érvényben lévő jogállami mechanizmus teremt nekik lehetőséget, melyet pont az említett két ország kormánya tartott kifejezetten aggályosnak.

Az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy ugyan próbálkozhat időhúzással az Orbán-kormány, úgy, hogy az Európai Bírósághoz fordul állásfoglalásért a jogállamisági mechanizmus kapcsán,

“de a fájdalmas retorziókat nem tudja elkerülni”.

A lap beszámolója szerint, a politikus megemlítette a 7-es cikkely szerinti eljárást is, amitől sok jóra nem számít, mivel “azt annak idején úgy alakították ki, hogy eleve nem tud hatékony lenni. Nem hitték ugyanis, hogy egyszer még igénybe kell venni.

Jourová szerint különbséget lehet tenni a magyar illetve lengyel helyzet között. Orbánék szerinte apró lépésekben haladva bontották le a demokrácia egyes elemeit, mint például a bíróság, a média vagy a kisebbségi jogok, míg a lengyelek “az igazságszolgáltatásban ajtóstul rontottak a házba, módszeresen szegték meg a hatalmi ág függetlenségét”.

A politikus azonban azt kiemelte, hogy ebből a zsákutcából, melybe a két ország került, az egyedüli kiutat az jelentené,

ha “az emberek a megfelelő karikát ikszelnék be legközelebb a szavazólapon”.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!