Így változhatnak a nyugdíjak – 2022-től lehet számítani a változásra

A mai nyugdíjrendszer igazságtalanságát változtatná meg az MSZP javaslatcsomagja, amely átlátható módon, méltányos és igazságos rendszert jelentene.

Korózs Lajos a Népjóléti Bizottság MSZP-s elnöke online sajtótájékoztatón mondta el, miként alakítanák át a nyugdíjrendszert az MSZP javaslatai. A javaslatcsomag alapvetése, hogy

igazságossá kell tenni mind a nyugdíjak kiszámítását, mind az emelését, mind a nyugdíjak elosztását!

Az egyik sarkalatos pont, hogy vissza kell térni a vegyesindexálás szerinti nyugdíjemeléshez, ami azt jelenti, hogy nem csak az inflációt, de a bérek növekedését is figyelembe kell venni az éves nyugdíjemeléseknél, így nem tudnaka nyugdíjak leszakadni a bérekhez képest.

Emellett az alacsony összegű nyugdíjakat fel kell zárkóztatni, melynek első lépésként az 53. heti nyugdíjat kell minden nyugdíjas számára azonos összegben megállapítani, így ez százalékosan sokkal többet fog jelenteni a kisebb nyugdíjjal rendelkezők esetében, és csökkenteni fogja a különbségeket. Ezt követően pedig, egy átmeneti időre az évente rendelkezésre álló, a svájci indexálás szerint kiszámolt nyugdíjemelésre szánt összegből minden nyugdíjas azonos összegű nyugdíjemelésben részesüljön.

Ezzel a módszerrel a nyugdíjasok 98%-a jobban jár, mint a Fidesz-féle átveréssel.

Az MSZP a pártok közül hosszú évtizedek óta képviseli legmarkánsabban a nyugdíjasok érdekeit, de sajnos nem kell nagy látnoknak lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, ezeke a változások csak 2022-ben, a kormányváltás után következhetnek be.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!