Végleg helyretették Orbánt – ezután nehéz lesz tovább hazudoznia

548 szavazattal, 81 ellenszavazat és 66 tartózkodás mellett jóváhagyta az Európai Parlament az EU következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetését, így az uniós tagországok már a jövő év elején hozzájuthatnak a támogatásokhoz. Így Orbán Viktor ripacskodásának ezzel az aktussal vége lett, de a parlamenti vitában más tényeket is leszögeztek.

Jelentős többséggel fogadta el az Európai Parlament azt a többpárti állásfoglalást, amely világosan rögzíti a január elsejével életbe lépő jogállami mechanizmus tartalmi kereteit. Ez a többpárti dokumentum egyértelműsíti, hogy Orbán Viktor és a fideszes propaganda-hálózat hazudik a költségvetési zsarolás feladását jelentő Tanácsi kompromisszumról és annak következményeiről.

Az Európai Bizottság jobboldali vezetője, Ursula von der Leyen ezt hozzászólásában egyértelműsítette is az Európai Parlamentben: A jogállamisági mechanizmust nem nyitottuk újra (…) és

az Európai Tanács konklúziója sem változtat semmit a mechanizmusban: sem a törvény tartalmában, sem annak alkalmazásában.”

Az EP azt is világossá tette, hogy a jogállamisági mechanizmus január elsejével életbe lép, az Európai Tanács által elfogadott politikai nyilatkozat pedig nem bír jogi relevanciával, a Tanács következtetései nem írják felül a korábban kidolgozott és most megerősített mechanizmus törvényi kereteit. Így világos és egyértelmű, nem Orbán kényszerítette térdre az EU-t,

hanem ő kapott egy akkora sallert, amiből igen nehéz lesz felépülnie!

Ugyanis, az Európai Parlament kimondta azt is, hogy gyorsított eljárás lefolytatását kéri az Európai Bíróságtól a mechanizmus megtámadása esetén, tehát Orbán azon álma is szertefoszlik, hogy a mechanizmus jogszerűségéről szóló döntés a következő választásokig is elhúzódhat. Ez viszont jelentős befolyással lehet a 2022-es választásokra, miközben a Fidesz támogatottsága nyár óta egyébként is zuhanórepülésben van.

Zuhanórepülésben a Fidesz – ezt a spirált nehéz lesz megállítani

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!