Zuhanórepülésben a Fidesz – ezt a spirált nehéz lesz megállítani

OrbÁn Viktor
Fotó: MTI/EPA/Andreas Schaad

ZRI Závecz Research Intézet december elején készítette reprezentatív közvéleménykutatását a pártok népszerűségéről. A kutatásban az adatfelvétel időpontja miatt sem a Demeter-ügy, sem a Szájer-botrány hatásai még nem jelentek meg, de így is elkeserítő a kormánypárt számára az eredmény.

A közvéleménykutatásokkal kapcsolatban minden, magára valamit is adó elemző elmondja, hogy egy eredményből nem lehet sok mindenre következtetni, a trendeket kell vizsgálni. Ha ebből indulunk ki, akkor a lejtmenet nagyon megengedő kifejezés annak leírására,hogy

augusztus óta félmillió választót veszített el a Fidesz!

Míg augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta, most 30 százalék. Ehhez képest pedig az ellenzék folymatosan erősödik, hónapról hónapra 1-1 százalékkal növekszik az ellenzéki pártok összeadott támogatottsága, jelenleg 34 százalékon állnak.

Különösen jelentős a visszaesés a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya. Ugyancsak sokat veszített augusztus óta a párt Budapesten és a megyeszékhelyeken: előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótábor mérete. A fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a Fidesz pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottsága.

Az egyre inkább körvonalazódó közös ellenzéki lista esetén pedig ugyan mindkét tábor tudja növelni a méretét, de mára egyértelműen átvette a vezetést az ellenzéki lista:

decemberben 41-37 százalék az arány, az ellenzék javára!

A múlt hónapban ez az arány 37-34 volt, tehát lassan nyílik az olló. A közös ellenzéki indulás ugyan az  összeadott 34 százalékos támogatottságot leviszi 33 százalékra, ugyanakkor a bizonytalanoktól és néhány kisebb párttól 8 százalékpontot (nagyjából 650 ezer választópolgárt) megmozdítana az ellenzéki egység.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!