Orbán ezt is meglépte – Zöld utat adott a NER szuperbankjának!

A kormány előszeretettel használja ki azt a lehetőséget, hogy ami számukra fontos, és nem szeretnék, ha például a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódni kezdene, egyszerűen nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítik az ügyet.

A szerdán megjelent Magyar Közlönyben szúrta ki a 444.hu, hogy Orbán Viktor aláírt egy újabb kormányrendeletet, melyben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt., és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. fúzióját.

A három bank összeolvasztásával létrejöhet végre a NER szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt., ami felveheti a versenyt az OTP-vel.

A csoportosulást az állam és a kormányközeli szereplők alkotják:

az MKB 48 százaléknyi tulajdonrésze Mészáros Lőrinc zsebében van, a Takarékot a TV2 tulajdonosa, Vida József irányítja, míg a Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.

Már októberben aláírtak egy befektetési és szindikátusi szerződést a banktulajdonosok, így már akkor tudni lehetett, hogy létre kívánják hozni a Magyar Bankholding Zrt.-t, illetve abba csoportosítják át banki részesedésüket.

A miniszterelnök közbenjárásával azonban már versenyjogi akadályok sem zavarják őket,

ugyanis a nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítés azt eredményezi, hogy az összeolvadást nem kell külön bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), így az nem is vizsgálhatja a dolgot.

Hasonló folyamat zajlott le korábban a kormánypárti médiabirodalom egybeolvasztásánál is, mikor a kormányközeli személyek egyszerűen felajánlották a tulajdonukban álló médiumokat a KESMA részére, Orbán pedig elintézte, hogy ezt ne tudja vizsgálni a GVH.

A rendelet szövege szerint, Orbán ezt a lehetőséget “a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” játszotta ki, és az összeolvadásnak köszönhetően létrejöhet Magyarország második legnagyobb bankcsoportja, melynek értéke szerény becslések szerint is meghaladja a 740 milliárd forintot.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!