Rémísztő hír érkezett a vakcinával kapcsolatosan

Vakcina

Úgy tűnik, a koronavírus-járványnak csak a hatékony oltás jelentheti a végét, és több oltóanyag is van, amely már az engedélyeztetési fázisban tart. Ám van egy nagy probléma az oltással Magyarországon, amire nem számított senki. A részletekre a Publicus Intézet  Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatása derített fényt.

A legnagyobb és legpontosabb adatbázist kiépítő baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint 60-70 százalékos átoltottság szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, ez alatt esély sincs a vírus terjedésének megfékezésére. Jelenleg kínai, orosz, amerikai és európai fejlesztésű vakcinák lesznek elérhetőek a közeljövőben, akár a jövő év első negyedévében is, már hazánkban is. Azonban a magyar lakosságnak csak

maximum 36 százaléka oltatná be magát!

A különböző vakcinákhoz különböző bizalom párosul, nem meglepő módon ebben a versenyben a kínai és orosz vakcinák kullognak a sor végén. Ennek oka az lehet, hogy a magyar köztudatban a “kínai” szó gyakran a gyenge minőségű termékeket jelölő szó, míg az orosz ellen azért lehetnek ellenérzések, mert még sokan emlékeznek az egykori Szovjetunióból behozott műszaki termékek színvonalára.

Publicus Vakcina

A kutatásból az is kiderült, hogy a lakosság tisztában van a magyar egészségügy helyzetével, a legnagyobb problémának azt tartják, hogy

nincs elég orvos vagy ápoló (54 százalék tapasztalta),

sok a beugró orvos (50 százalék), a kórtermek zsúfoltak (50 százalék), az érintettek negyede szerint pedig súlyos probléma, hogy a Covid-osztályok nincsenek megfelelően elkülönítve a többi osztálytól. A megkérdezettek nem a levegőbe beszéltek, a kutatás szerint minden negyedik magyar vagy közeli hozzátartozója érintett a járványban. Az érintettek 40 százaléka ráadásul kifejezetten komoly tünetekről számolt be, 4 százalék pedig a kórházi ápolás szükségéről is beszélt.

Az egészségügy leterheltségének csökkenését pedig csak a védőoltás széleskörű alkalmazása hozhatja el. Azonban a magyar lakosság még bizalmatlan, a Nature tudományos folyóirat 19 országot érintő felmérése azt mutatja, hogy még azokban az államokban is jobban várják a vakcinát, ahol egyébként alacsonyabb az oltási hajlandóság.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!