Példátlan egységfront látszik kibontakozni a Színművészeti mellett

Példátlan egységfront látszik kibontakozni a Színművészeti Egyetem szabadságáért. A tegnapi után ma újabb két demonstrációt szerveznek az egyetem elé. Az egyiket a Független Zeneakadémisták közössége tartja, ez 15 óra 30 perckor kezdődik, a résztvevők közös énekléssel és zenéléssel tervezik kifejezni szolidaritásukat az intézmény hallgatói és tanárai felé.

A másik ugyanitt, két órával később kezdődik, az Oltalom Karitatív Egyesület szervezésében. A szervezők azokat várják, akik hisznek a szabad oktatásban és a szabad kultúrában. A szervezet azután hirdette meg az eseményt, hogy a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését is a felére csökkentette (az Igazgyöngy Alapítvány iskolájának időközben sikerült összeszednie az elvont összegeket, erről bővebben ITT olvashatnak).

A második demonstráción fellép Bródy János, az alábbi közéleti szereplők pedig felszólalnak:

  • Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke,
  • Fullajtár Andrea színművész, egyetemi oktató,
  • Molnár Áron noÁr színész, rapper,
  • Szalay Krisztina színművész, író,
  • Szirtes Ágnes színművész,
  • Bíró Krisztina színművész, az SZFE oktatója,
  • L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője,
  • Orsós János pedagógus, a Dr. Ámbédkar Iskola alapítója.

Úgy tűnik, Orbánéknak ezúttal tényleg sikerülhetett kiszabadítaniuk a szellemet a palackból, sosem látott széles körű tiltakozás látszik ugyanis kibontakozni a Színművészeti szabadságáért a zenész szakmában is. Egyetlen nap alatt több mint ezer zenész, zene közeli háttérember és támogató írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben az egyetem önkényes átalakítása és autonómiájának erőszakos felszámolása ellen tiltakoznak.

A zenészek és zenei háttéremberek az alábbi szolidaritási nyilatkozatot adták ki:

Alulírott magyar zenészek, zeneszerzők, előadók, határozottan tiltakozunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, tanáraival, a lemondott szenátus és a vezetőség tagjaival.

A nyilatkozatot aláírta Bródy János, Beck Zoltán, Horgas Eszter, Lovasi András, Másik János, Péterfy Bori, Presser Gábor és Szabó Benedek is. A teljes listát ITT lehet megtekinteni.

Aki esetleg nem tudna részt venni a mai demonstráción, annak sem kell aggódnia, vasárnap ugyanis lesz még egy tüntetés, talán az eddigi legnagyobb és leglátványosabb, amikor az SZFE hallgatói önkormányzata

élőláncot fog húzni az egyetem és a parlament épülete közé.

Ahhoz, hogy az élőlánc sikeres legyen, a szervezők szerint legalább ötezer emberre lehet szükség.

FRISSÍTÉS (16:48):

A Corvinus egyetem diákjai is csatlakoztak az ellenállók sorához. Péntek délután fél ötig több mint 800 corvinusos tanuló írta alá az SZFE mellett kiállását. Az állásfoglalásban úgy fogalmaztak: „Mi, a Budapesti Corvinus Egyetem alulírott hallgatói, szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival, tanáraival és vezetőségével. Egyúttal elhatárolódunk minden olyan döntéstől, ami az egyetem autonómiáját bármilyen formában sértheti”.

FRISSÍTÉS 18:27:

A Magyar Hang élő felvétele az SZFE előtti demonstrációról:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!