Új határátlépési szabályok léptek ma érvénybe – nem lettek teljesen lezárva a határok

Gulyás Gergely miniszter ma 11 órakor tartott sajtótájékoztatót a koronavírus járvány jelen állásáról. Magyarországon jelenleg az aktív fertőzöttek száma csökken, ezt szeretné továbbra is biztosítani a kormány. Mivel nem mindenhol ez a helyzet, máshol országoknál sokkal rosszabb a helyzet, ezért a legjobb megoldás a határokon kívül tartani a vírust. Ezért ma az Operatív Törzs javaslatára kormányrendeletet fogadtak el, mely a mai közlönyben is megjelenik. Eszerint

hazai további korlátozó rendelkezések nem lesznek!

Azonban az az ellentmondásos a helyzet áll fenn, hogy minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban tudjuk megőrizni a biztonságot, pedig történelmünk szerint a zárt határok mindig rabságot jelentettek, most azonban ez jelenti a biztonságot. Ezért a kormányrendelet a határőrzés szigorításáról is rendelkezik,

vörös sárga zöld kategóriákba sorolják az államokat,

az államok besorolását a tisztifőorvos végzi, ő teszi közzé a listát, melyet minden szerdán felül fognak vizsgálni. A rendelet különbséget tesz magyar és nem magyar állampolgárok között.

A zöld jelzésű országokból be lehet jönni, szúrópróba szerű egészségügyi ellenőrzés lesz csak. A sárga és piros kategóriájú országokból érkezés esetén mindenképpen lesz a határon egészségügyi vizsgálat, és 14 napos karantén lesz kötelező a beérkezőknek.

Ez alól az jelent kivételt, ha valaki két, 48 órás különbséggel készült negatív tesztet tud bemutatni. Magyar állampolgárok a karantén a 14. nap lejárta előtt is befejezhetik, sárga kategóriájú országból érkezve az első, vörös kategória esetén a második negatív teszt esetén. Külföldi állampolgárokra ugyanez vonatkozik a sárga besorolású országokból érkezve, de a vörös jelzésnél erre nincs lehetőség. A tranzit forgalom és áruszállítás kivételt jelent mindezek alól.

Az országok besorolása:

Vörös: Albánia, Bosznia, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Ukrajna, minden ázsiai (kivéve Japán, Kína), afrikai, dél-amerikai ország és Ausztrália.

Sárga: Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA, Egyesült Királyság

Meglepetésre Horvátország a zöld kategóriába esik.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!