Elindult a leszámolás az Index szerkesztőségével?

Hétfő délelőtt rendkívüli állománygyűlést tartott az Index szerkesztősége, ahol Bodolai László, a lapot tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke bejelentette, hogy

megszünteti Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát.

Ez volt az a tagság, ami miatt a lap szerkesztősége egyáltalán értesülhetett a tervezett átalakításról, miszerint kiszerveznék az egyes rovatokat külsős cégekbe. A szerkesztőség ezt vasárnap azzal kommentálta, hogy “gyakorlatilag szétvernék a lapot”, emiatt is állították át a két éve bevezetett függetlenségi barométerüket a “független” tartományból “veszélyben”-re. Dull igazgatósági pozícióját Bodolai elmondása szerint azért szünteti meg, mert “belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé”.

Veszélybe került az Index

 

Talán Bodolai is érezhette, hogy egyelőre többet nem kockáztathat, mert Dullt a főszerkesztői pozíciójában viszont meghagyta. Felmerült ugyanakkor egy másik igazgatósági tag, Pusztay András vezérigazgató távozása, igaz, ott maga Pusztay jelentette be, hogy ott hagyná a posztot. Hogy miért döntött így, az egyelőre nem teljesen világos, de nagy valószínűséggel köze lehet ahhoz, hogy az átalakításokról szóló múlt héten született igazgatósági határozatról azt mondta, “nem tudná lelkiismerete szerint végrehajtani”.

A 444.hu beszámolója szerint a gyűlésen Bodolai azzal próbálta csillapítani a feszültségeket, hogy közölte, az igazgatóság végül nem fogja tárgyalni Gerényi Gábor tanácsadó átalakítási tervét, sőt a továbbiakban alkalmazni sem kívánják őt (hogy ez mennyire lehet igaz, az kétséges, mert az igazgatósági határozat, amely kimondja, hogy a koncepciót a tervek szerint végre kell hajtani, továbbra is ott van az igazgatóság asztalán). Gerényi egyébként a hírek szerint annak a Vaszily Miklósnak a javaslatára dobta be a tervet, aki a háttérből az Index pénzügyeit irányítja, és akit a legtöbben a hatalom kijáróemberének tartanak.

A jelenlévők az állománygyűlésen végül arra jutottak, hogy a szerkesztőség vezetése ki fogja dolgozni, hogy milyen garanciák mellett állítanák vissza a barométert a független tartományba.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!