Szédületes botrány! Hihetetlen, hogy mire kényszerítették ezt a pécsi tanítót!

Képünk illusztráció

Még szinte le sem csengett a “vasalódeszkás” tanár botránya, máris újabb iskolai túlkapásról számolt be a Népszava. A főszereplő ezúttal a Pécsi Tankerületi Központ, ami május közepén azért mentette fel az állásából az egyik pécsi gimnázium nevelés-oktatást segítő munkatársát,

mert az egészségügyi okokra hivatkozva vissza merte utasítani, hogy részt vegyen az iskola érettségik előtti vegyszeres fertőtlenítésében.

A kirúgott asszony az iskola művészeti oktatásában vett részt, végzettsége is ilyen irányú. A digitális oktatás március 16-i elrendelése óta otthonról látta el a feladatait. Április végén behívták az intézménybe, ahol a takarítónő közölte vele: a májusi érettségi vizsgák végéig az lesz a feladata, hogy fertőtlenítse a tantermeket. Miután krónikus beteg, és otthon két idős családtagját is ápolja, jelezte aggályait az iskolavezetésnek, de azok nem foglalkoztak vele.

Olyannyira nem, hogy egy ismeretlen vegyszerrel még rá is kényszerítették, hogy szakszerű eligazítás és védőfelszerelés nélkül (csak gumikesztyűt kapott) permetezzen végig több tantermet. Mire végzett, égtek a szemei és köhögnie kellett.

Otthon utánanézett a vegyszernek, és kiderült, hogy zárt térben egyszerre csak egy négyzetméternyi felületet kezelhetett volna le vele.

ehhez képest arra kényszerítették, hogy minden berendezési tárgyat permetezzen végig vele a tantermekben.

Miután az iskolánál panaszával süket fülekre talált, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) és a munkaügyi központhoz fordult segítségért. A PDSZ tájékoztatása szerint a Munka törvénykönyve alapján jogában állt volna visszautasítani a feladat elvégzését, mivel az egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztette. Munkaügyi ellenőrzést indítottak az ügyében, ezt követően a tankerület szerencsére már gondoskodott az iskola szakszerű fertőtlenítéséről.

Ám itt nem zárult le az ügy, ekkor jött a második pofon: május közepén behívták a tankerületi központba, ahol közölték vele: közalkalmazotti jogviszonyát rendkívüli felmentéssel megszüntetik, mert nem végezte el a rábízott fertőtlenítési munkát. Kérte a döntés felülvizsgálatát a Klebelsberg Központtól, ahonnan azt a választ kapta, hogy

nem találtak olyan indokot, amely alapján a tankerület intézkedését felül kellene bírálniuk.

Azt javasolták neki, hogy a panaszaival keresse fel az ügyében eljáró tankerületi igazgatót. Aki amúgy nem más, mint Pécs korábbi fideszes polgármesterének,

Páva Zsoltnak a testvére, Páva Péter.

A tankerület nem először keveredett botrányba egyébként az utóbbi években. A Népszava kiderítette, hogy 2017 óta a szakszervezet már öt pert megnyert Páváék ellen, akiknek eddig több mint 12 millió forintot kellett kifizetniük az adófizetők pénzéből kártérítésekre, költségtérítésekre, perköltségre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!