Katasztrofális bukást hozott az online oktatás

Czunyiné Bertalan Judit egykori köznevelésért felelős államtitkárt a miniszterelnök ciklus közben volt kénytelen meneszteni, miután még az elődjénél, Hoffmann Rózsánál is nagyobb pedagógus tüntetéseket és tiltakozásokat sikerült “munkájával” generálnia. Azonban jó fideszes szokás szerint kapott egy sportállást, hogy mégse kelljen egykori vastag államtitkári fizetését hiányolnia. Ő lett a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, ami Orbán informatikához való viszonyában egyértelműen egy teljesen jelentéktelen, kamuposzt.

Czunyiné dolgozott is serényen, átadott egy 30 éves tűzoltó IFÁ-t, gratulált egy  metángáz-leválasztó létesítmény átadásakor, meg liberálisozott egy jókorát, amikor ráosztották a szerepet a színházak kormányzati támadásakor.

Digitális tananyagról azonban tőle egy hangot nem hallottunk!

Jött viszont a vírus, és két másodperc alatt lerántotta a leplet a négy éves látszattevékenységről. Központi támogatás híján mindenki megpróbálta a saját rendszerét ingyenesen elérhető szolgáltatásokból összeeszkábálni, így lett életünk része a Zoom, a Google Classroom, a Redmenta, a Microsoft Team, Google Meet, Skype, Viber, melyik tanárnak mi jött be, mit ismert, mit tudott használni. Ez még azonban a kisebbik probléma lett volna, hogy ki, mit használ online órákra, de

a digitális anyagok és számonkérések a mai napig ordítóan hiányoznak!

Mivel a tanárokat is teljesen felkészületlenül érte a digitális oktatás, sem felkészültségük sem idejük nem volt saját anyagok fejlesztésére, így sokszor az internetről összeollózott tesztkérdésekből készítették el a dolgozataikat.

Általános iskola 6. osztályos tanuló szülője fedezte fel, hogy például egy természetismeret nagydolgozat, amelyet a  Redmentában kellett kitölteni, nem volt megoldható a gyerek tankönyvéből, mert az a “betiltott” Mozaikos könyv anyagát dolgozta fel! Ja, a Mozaik kiadó rögtön elérhetővé tette online az összes digitális tankönyvét és anyagát, amivel ők már régen rendelkeznek.

Más szülőktől is olyan visszajelzéseket kaptunk több tantárgyból, hogy a dolgozatok kérdései nincsenek összhangban a tankönyvekkel, így a gyerekek azt nem tudják megoldani, googlizni kell közben az egész családnak, mert az óra ketyeg, és nem lehet megoldani rendesen másképp a beadási határidőre.

Egy nyolcadikos tanuló édesanyja mondta, hogy most már rá sem tudja venni a gyerekét a tanulásra, mert azzal vág vissza a kamasz, hogy úgy sincs értelme, mert nem is azt kérdezik. Most egyet kell értenünk a kamaszok fejlett igazságérzetével. “Leszoktatja a gyerekeket a tisztességes munkáról, a csalás, puskázás gyakorlatát ülteti el a gyerekekben, miközben egy 13-14 éves gyereknél egyébként is vért kell itthon izzadni, hogy leüljön tanulni” – mondja az édesanya.

Alsó tagozatos tanítónő szerint már eddig sem volt meg az új NAT-oknak köszönhetően az a szabadsága a pedagógusnak, hogy például matematikából az osztály tempójában haladjon, és egy-egy anyagra rászánjon még két óra gyakorlást, ha szükséges. Most ez már pedig teljesen elérhetetlenné vált, aki gyengébb képességű és a szülők nem tudják otthon támogatni, annak a lemaradása végleges lesz.

“Gondoljanak bele! Ha matematikából most nem tudjuk jól lerakni az alapokat egy elsős vagy másodikos gyermeknél, hogyan fog teljesíteni a felsőbb évfolyamokban? A szülők nélkül, az ő támogatásuk nélkül teljesen el vagyunk veszve.” – állítja a harminc éve pályán lévő tanítónő.

Orbán szerint a digitális oktatás már majdnem készen van, eredetileg ez év szeptemberében akarták bevezetni. Csakhogy a digitális analfabéta Orbán és csapata nem nagyon érti meg, hogy az még nem digitális oktatás, hogy a tankönyveket elérhetővé tesszük pdf formátumban, vagy képernyőn lehet lapozgatni a könyveket, esetleg a gyerek a saját tanárán kívül más tanár előadását nézi meg videón.

Nem egy jó példa van a világban már erre, nem kellene nekünk feltalálni a melegvizet. Elég lenne, hogy ha egy-két hazai egyetemet megkérdeznének, ahol évek óta oktatnak digitálisan, hogyan is kell ezt csinálni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!