Bemutattak a Fidesznek a diákok! Hazugság volt, amit róluk állítottak?

Múlt héten Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azzal próbálta indokolni, hogy a kormány nem halasztja el az érettségi vizsgák időpontját, hogy azt állította, “a diákok érettségizni akarnak”. Ez már akkor egy erősen megkérdőjelezhető állításnak tűnt, konkrét számok viszont nem álltak rendelkezésre, amikkel cáfolni lehetett volna azt.

A Népszava felmérésének köszönhetően ez most változni látszik, a lap több mint 2500 diák megkérdezése után úgy találta, hogy

a kérdezetteknek csupán a 8 százaléka értett egyet a május 4-i időponttal!

62 százalékuk egyenesen teljes mértékben elfogadhatatlannak tartotta a jövő hétfői kezdést, és csak 7,9 százalék tekintette azt megfelelőnek. A kérdezettek 66,2 százaléka amellett volt, hogy az év végi jegyekből generált megajánlott jegy, illetve a felvételizők esetében az opcionális vizsga jelentene megoldást.

Azt ugyan a lap is elismerte, hogy a mintavételük nem volt reprezentatív, ahogyan arra sem tudtak garanciát adni, hogy kizárólag a 2020-ban végző középiskolások töltötték ki a kérdőívet (hétfő estig közel 2500-an töltötték ki, a dokumentumot pedig az oktatás témájával foglalkozó számos Facebook-csoport, pl. a Szülői Hang, Diákparlament, Oktatói Hálózat stb. oldalán osztották meg), azt viszont elmondták, hogy kiterjedtsége miatt feltételezhető, hogy ha nem is tükrözi pontosan a mintegy 80 ezer érettségiző véleményét, nem tér el attól szignifikáns mértékben.

Itt vannak a grafikonok a felmérés eredményeiről:

népszava
Forrás: Népszava
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!