Miközben mindenki a koronavírusra figyel, Orbánnak korlátlan hatalmat adna a Fidesz?

Az elmúlt 10 év talán legnyugtalanítóbb törvényét készül elfogadni hétfőn a parlament. A koronavírus-veszélyhelyzetre való tekintettel a parlament alkotmányozó erővel bíró fideszes része lényegében

korlátlan hatalommal készül felruházni Orbán Viktort a veszélyhelyzet idejére.

Ami igazán ijesztő, hogy a hírek szerint a veszélyhelyzet végének elrendeléséről Orbán dönthetne egy személyben. Így lényegében az a helyzet állhat elő, hogy Orbán Viktor marad az egyetlen, aki ellensúlyát képezhetné Orbán Viktornak. (Jelenleg az Alaptörvény úgy szól, a veszélyhelyzetben hozott rendeletek tizenöt napra maradhatnak érvényben, a meghosszabbításukra csak az Országgyűlés adhat felhatalmazást. A törvényjavaslat szerint a veszélyhelyzetnek nem lenne határideje, automatikusan meghosszabbodna.)

A törvénytervezet egyéb részei is okot adnak a nyugtalanságra: arra hivatkozva hatalmában állna Orbánnak a veszélyhelyzet idejére

  • betiltani az időközi választásokat,
  • betiltani az országos népszavazásokat,
  • a Btk. módosításával pedig akár három év börtönbüntetéssel sújtani azokat, akik “valótlant” mernek állítani a járványveszélyről.

Hogy pontosan mit takarna ez a “valótlan”, egyelőre nem világos, ahogyan az sem, ki döntene arról, hogy mi számít annak. Ha a kormány dönthet, úgy érdemes észben tartani, hogy arról a kormányról beszélünk, amelyik évek óta összeesküvés-elméletekre, hazug vádaskodásokra építi a politikáját (lásd Soros-terv). Megtörténhet, hogyha a későbbiekben bárki kétségbe meri vonni, hogy a járvány még mindig fennáll-e (miután tegyük fel, már lecsengett, a veszélyhelyzetet viszont még mindig nem oldották fel), az börtönbe kerülhetne. Nem nehéz elképzelni, hogy Orbán azon felül is meghosszabbíthatja a vírusveszélyhelyzetet, hogy az még fennállna, elég csak arra gondolni, hogy 2015 óta ezt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kapcsán pl. többször megtette, holott menekülteknek már évek óta színét sem lehetett látni.

Rendkívüli helyzet van, ami rendkívüli cselekvést kíván. Senki nem vitatja, hogy a kormánynak joga van hozzá, hogy különleges jogosítványokat vegyen igénybe. A gond ott kezdődik, ha nem garantálja a nyilvánosságnak, hogy ezeket visszaadja, amint vége a különleges helyzetnek. Ha a veszélyhelyzet automatikusan meghosszabbítható, a Fidesz azt üzeni, hogy szerinte a különleges jogok korlátlanul gyakorolhatók. Ha ilyen jogokhoz jut a kormány, határozatlan időre felszámolhatja az ellenzék utolsó megmaradt lehetőségét a kormány parlament általi ellenőrzésére. Egy nyugtalanító történelmi példával élve: Adolf Hitler is ezt csinálta 1933-ban, amikor a felhatalmazási törvénnyel átvette az uralmat Németország felett.

Orbán Viktor az elmúlt években eljátszott minden bizalmat, hogy nem élne vissza egy ilyen páratlan hatalommal.

Az elmúlt évekből számtalan példát találni, hogy a kormányfő mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül visszaél a hatalmával, ha lehetősége akad rá.

Épp ezért: bárki, aki megszavazza ezt a törvényt, az szerintünk nagy valószínűséggel az utolsó szögre szavaz a harmadik Magyar Köztársaság koporsójában, lényegében életfogytiglani diktátort csinál Orbán Viktorból. Talán ami ennél is aggasztóbb, hogy a járványhelyzet kellős közepén, az ellenzéknek még tiltakozni sincs lehetősége ez ellen. Az egyetlen esélyünk a tiltakozásra, ha mindenkinek eljuttatjuk a hírt, hogy milyen veszélyeket rejt magában az, amire Orbán Viktor készül.

FRISSÍTÉS:

Hadházy Ákos is hasonló következtetésre juthatott Orbán tervezett törvényjavaslatával kapcsolatban, egy éles Facebook-posztban ugyanis azt írta: a Fidesz terve a törvényjavaslattal, hogy KORLÁTLAN hatalmat adjon a kormány kezébe a veszélyhelyzetre való indoklással.

A kormánynak még saját képviselőinek egészsége sem fontos, ez nem csak az eszetlen kézfogásokból látszik. Még az is csak…

Gepostet von Hadházy Ákos am Donnerstag, 19. März 2020

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!