Harrach szerint a KDNP-nek nincs feltétlen szüksége a Fideszre

Budapest, 2013. április 29. Rogán Antal (b), a Fidesz és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (k), valamint Schiffer András független országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti képviselői csoportjának vezetője (j) beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. április 29-én. MTI Fotó: Földi Imre

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője az RTL Híradó megkeresésére beszélt arról, hogy szerinte a pártja, a Fidesz nélkül is elég erős ahhoz, hogy bejutna a parlamentbe – közölte a 444.hu.

“Nem lenne értelme külön indulni, bár hozzáteszem, hogy van a KDNP-nek akkora támogatottsága, hogy ha ez valamilyen ok miatt megtörténne, akkor megugornánk az 5 százalékos küszöböt”

– mondta a KDNP frakcióvezetője.

Az RTL azért kereste meg a politikust, mivel a KDNP képviselői a Fidesszel karöltve megszavazták azt a Házszabály módosítást, miszerint a jövőben csak azok alakíthatnak majd frakciót a parlamentben, akik a választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párt képviselői voltak.

Ha szigorúan értelmezzük, akkor a KDNP-nek is országos listát kéne majd állítania 2022-ben ahhoz, hogy frakciója lehessen a parlamentben,

bár szinte biztos, hogy rájuk ez az új passzus nem fog vonatkozni.

A Kereszténydemokrata Néppárt utoljára önállóan 1998-ban indult választáson, amin mindössze 3 százalék körüli szavazatot szereztek, így eszerint ők nem jutnának be a parlamentbe. Harrach a sajtótájékoztatóján mégse ezt emelte ki, hanem az 1994-es választást, amin a KDNP 21, a Fidesz pedig 20 képviselőt tudott a parlamentbe ültetni.

A Házszabály módosítására azért volt szükség, mert a Párbeszéd úgy alakított frakciót, hogy egy MSZP-s és egy független képviselő ült be hozzájuk, ez pedig kiverte a biztosítékot a Kereszténydemokratáknál és a Fidesznél is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!