Búcsút inthet a Néppártnak Orbán: bevitték neki a végső csapást

Miközben a legtöbb hír már arról szól, hogy Orbánnak és a Fidesznek valószínűleg búcsút kell intenie februárban az Európai Néppártnak, tegnap kijött egy jelentés, ami könnyen lehet, hogy végleg bevitte neki a kegyelemdöfést. A kormányfő az utóbbi időben mindent megpróbált megtenni azért, hogy elhitesse uniós partnereivel, hogy Magyarország regnálása alatt is demokratikus jogállam maradt. Ebben már alapból nem volt könnyű dolga, most azonban végleg eldönthették neki a másik irányba a mérleg nyelvét. A Human Rights Watch 2020-as jelentése ugyanis rögtön az elején leszögezi: hiába a sok hazugság,

a magyar kormány 2019-ben is ugyanúgy folytatta a demokratikus intézmények és a jogállamiság lebontását, mint a korábbi években.

Ennek szemléltetésére sorra vették az utóbbi hónapok összes antidemokratikus és botrányos intézkedését:

  • a közigazgatási bíróságok bevezetésének kísérletét, amitől végül csak nemzetközi nyomás hatására álltak el,
  • az MTA elleni példátlan nyári támadássorozatot, amely során a kormány lényegében teljesen megszüntette a tudományos kutatás és finanszírozás szabadságát,
  • a magyar határkerítés okozta közjogi problémákat, és a menekültek szándékos éheztetését a tranzitzónákban,
  • a médiapluralizmus további csökkenését és a média Kesma általi további központosítását,
  • a Fidesz EPP-beli felfüggesztését,
  • az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának szándékos bojkottálását,
  • Orbán nemrégiben tett, már-már náci kijelentéseit, amiket a gyöngyöspatai szegregáció és azok kapcsán született bírósági ítéletekről mondott.

Nagyon rosszul áll tehát Orbán szénája: most már nemcsak a bölcsek jelentése áll Donald Tusk asztalán, de a lehető legrosszabb pillanatban a Human Rights Watch is megkongatta a vészharangokat. Nem sok jót jósolunk neki a februári döntésre nézve.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!