Közeleg az elszámoltatás – amerikai főügyész elé citálhatják Orbánt

A Transparency International az amerikai hatóságokhoz fordul a Microsoft-botrány miatt.

A jogvédő szervezet megelégelte, hogy a magyar hatóságok Orbánék összes korrupciós ügyét a szőnyeg alá söprik, ezért nagy lépésre szánták el magukat: felkeresték az amerikai Igazságügy-minisztérium csalás elleni osztályvezetőjét és New York állam déli körzetének főügyészét, hogy foglalkozzanak ők az üggyel.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója elmondta: az amerikai és magyar hatóságokat az ENSZ korrupció elleni egyezménye arra kötelezi, hogy kommunikáljanak egymással. Az igazgató szerint ha az amerikai hatóságok elküldenék Budapestre a birtokukban lévő iratokat, itthon is elindulhatna az ügy kivizsgálása, nem kellene várniuk semmilyen magyar megkeresésre.

“Fontosnak tartottuk, hogy ezúttal ne Magyarországon tegyünk feljelentést, hanem az USA-hatóságoknak jelezzük a TI álláspontját, mert most az amerikai fél az, amelyik ha kellően elszánt, érdemben segíthet abban, hogy Magyarországon ne maradjon büntetlen a kormányzati szintet elérő korrupció”

– jelentette ki Ligeti. Szerinte erre ezúttal még esély is van, miután olyan korrupciós ügyről van szó, amely egyrészt nyilván kényes az Egyesült Államoknak, másrészt az amerikai hatóságok – a magyar hatóságokkal ellentétben – már eddig sem maradtak tétlenek az ügy kivizsgálásakor, alapos büntetést kiosztottak ugyanis a helyi Microsoftra.

Hogy Ligetinek mennyire igaza lehet abban, hogy ez egyszer nagy valószínűséggel tényleg nem fogják olyan egyszerűen megúszni Orbánék a szokásos intézményesített korrupciójukat, azt jelzi, hogy a Microsoft ma már közölte is, hogy szerződést bont a Mészáros Lőrinc által nemrégiben felvásárolt T-Systemsszel.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!