Elfogyott a tanárok türelme – A Kúria segítségét kérik

Forrás: hvg.hu

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még május 29-re hirdetett meg munkabeszüntetést, mellyel nyomást kívántak gyakorolni a hatalomra érdekeik elérése céljából. Akkor a bíróságtól azonban nem érkezett a sztrájktörvényben előírt határidőn belül válasz, így a jogszerű megszervezés akadályozása miatt végül elmaradt a sztrájk – közölte az atv.hu.

A PDSZ miután a másodfokú bíróság sem tudott dönteni a jogszerű feltételek elmaradása miatt meghiúsult munkabeszüntetés ügyében,

most a Kúriához fordulnak, amelyben arra kérik a szervezetet, állapítsák meg a sztrájk jogszerű feltételeit.

A szervezet elnöke Szűcs Tamás elmondta, hogy fellebbeztek, és arra kérték a bíróságot, hogy végre állapítsák meg, kinek a hatáskörébe tartozik a még elégséges szolgáltatás megállapítása, mivel a közszférában megvalósítani kívánt munkabeszüntetéseknek, ez az egyik kritériuma.

A PDSZ szerint ennek megállapításában nem a kormány, hanem a munkáltató az illetékes, bár a szervezet elnöke szerint állami fenntartású intézményeknél még lehet a kormány a döntéshozó, de egyházi vagy alapítványi intézményeknél már nem jogosultak ezt megállapítani.

A Kúria bevonására azért van szükség, mivel a másodfokú ítélet is csak jóváhagyta az elsőfokút, ami azonban nem állapította meg, hogy mi számít még elégséges szolgáltatásnak a közoktatásban.

Szűcs elmondta, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, mert számukra elfogadhatatlan, hogy a kormány akar eljárni minden munkáltató helyett, így alkotmányos panasszal a Kúriához fordulnak, és a kifogásolt jogszabályok hatályon kívül helyezését kérvényezik.

A PDSZ elnöke hozzátette, hogy ha a Kúria sem tud dönteni az ügyben, akkor a nemzetközi bírósághoz fognak fordulni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!