Meghátrált Orbán a nemzetközi nyomás hatására

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Szerdai ülésén úgy döntött a kormány, hogy határozatlan időre elhalasztja az elmúlt évek egyik legvitatottabb lépésének bevezetését.

Fellélegezhet a magyar demokrácia, ugyanis olyasmi történt, amire az utóbbi években nem nagyon volt példa:

Orbán Viktor a nemzetközi nyomás hatására meghátrált.

Gulyás Gergely bejelentette: határozatlan időre elhalasztják a hatalmas botrányt kiváltott közigazgatási bíróságok felállítását. Emlékezetes, ez az a törvénymódosítás, amelyet a decemberi rabszolgatörvénnyel együtt fogadott el a parlament fideszes fele, és amely lényegében a földdel tette volna egyenlővé a hatalmi ágak harmadik ágát, a bírói hatalmat.

Gulyás ugyan azzal próbálta menteni az arcvesztést, hogy a módosítás mindenben megfelelt volna a jogállamiság követelményének, de ha ez így lenne, nyilván nem léptek volna ekkorát hátra. Azt még ő is elismerte, hogy a közigazgatási bíróságok a nemzetközi viták középpontjába kerültek az utóbbi hónapokban.

Gulyás elmondta, továbbra is nyitottak a vitára,

de amíg azok megnyugtatóan nem rendeződnek, addig a rendszert nem fogják bevezetni.

Hogy a hirtelen meghátrálásnak köze van-e ahhoz, hogy az EP-választáson elmaradt az Orbán remélte szélsőjobboldali áttörés, és a magyar miniszterelnök levegő nélkül maradt az EU-ban, egyelőre nem derült ki. Valószínűsíthető azonban, hogy ez állhat a dolog mögött, a kormányfő egyszerűen rájöhetett, hogy az elmúlt napok bukásai után nem maradt elég politikai tőkéje egy ilyen vitatott törvény keresztülverésére a nemzetközi porondon.

Ezt erősítheti az is, hogy Varga Mihály miért jelentett be hirtelen hatalmas adócsökkentéseket, és miért hirdetett meg Orbán gazdaságvédelmi akciótervet – valakinek nagyon próbál a kedvében járni, és menteni a menthetőt. Kérdés, nem késett-e el ezzel, tekintve hogy Emmanuel Macron francia elnök kategorikusan bejelentette,

vagy leültetik Orbánt az EU szégyenpadjára, vagy nincs nagykoalíció.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!