Macronék végleg eldönthették Orbán uniós karrierjét

“Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, amíg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt”

ezt üzente a francia Köztársaság Lendületben (LREM), Emmanuel Macron francia elnök uniós pártja egy francia rádiónak hétfőn. Ezzel pont kerülhet az elmúlt hónapok nagy találgatásaira, melyek Orbán Viktor uniós karrierjét feszegették.

Mióta a Fidesz tagságát felfüggesztették, egyre valószínűbbnek látszott, hogy Orbánék nem folytathatják az EPP-ben, a pártcsalád és a Fidesz azonban kivárta az EP-választások eredményét, hogy biztosabbat mondhassanak. A biztos válasz megérkezni látszik: az Európai Néppárt rosszabbul szerepelt, mint korábban, 7 százalékot veszített a népszerűségéből, ezért már nem lesznek elegek a szocialisták a relatív többség biztosításához, az EPP-nek vagy a zöldekkel vagy a liberálisokkal is szövetkeznie kell.

A liberálisok álláspontja pedig világos:

vagy megy Orbán, vagy nincs nagykoalíció.

A liberálisok az EPP-hez képest eddigi legerősebb eredményükön vannak túl, rekordnagyságú 109 helyet zsebeltek be vasárnap, ezzel a harmadik legnagyobb frakciót tudják megalakítani az EP-ben. Manfred Webernek bizottsági elnöki posztjához szüksége van a támogatásukra. Nehezen elképzelhető, hogy Weber a Fidesz 13 szavazatáért cserébe kockáztatná a nagykoalíció elveszítését, épp ezért a kérdés eldőlni látszik, hogy a Fidesz az EPP tagja maradhat-e.

Weber jobban is teszi, ha Macron kedvében jár, elemzői vélekedések szerint az elkövetkező hónapokban/években ugyanis Macron lehet nemcsak az, aki eldönti, ki legyen a következő EB-elnök (ő lesz a “királycsináló”), de Merkel leköszönése után ő lehet Európa következő erős embere is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!