Demokráciából leckéztették Orbánt: így beszél egy igazi demokrata

Komoly diplomáciai feszültséget okozott, hogy a kormány – egy Orbán Viktort náci vezérként ábrázoló karikatúra miatt – arra szólította fel a szlovén kormányt, hogy lépjen fel a hasonló tartalmakat közlő szerkesztőségekkel szemben.

A szlovén külügy erre válaszként közölte, hogy tiszteletben tartják a sajtó szabadságát és a szabad véleménynyilvánítást, és nem fognak beavatkozni a szlovén média szerkesztőségi munkájába.

Ma újabb szintre lépett az ügy, amikor Marjan Šarec szlovén miniszterelnök példa nélkülinek nevezte, hogy szomszéd kormányok beavatkozzanak a médiájukba, és arra szólítsák fel a kormányt, hogy védjék meg őket tőlük. Leszögezte: ők nem ilyen Európát akarnak, és

nem fognak egy olyan Európát támogatni, ahol bárki uralkodni akar a másik fölött.

A magyar kormány lépése a Human Rights Watch figyelmét is felkeltette, Andrew Stroehlein, a szervezet egyik vezetője Twitterén azt írta: a Fidesz immár nem csak a saját országának a médiáját támadja, hanem az Európai Unió más tagállamainak a kormányait is, amiért megengedik a sajtó szabadságát.

Mindeközben az eredeti karikatúrát közlő lap gúnyos hangvételű levélben “bocsánatot kért” Orbántól, erről bővebben itt olvashatnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!