Orbán őrjöng?! – A magyar kormány többször is házhoz ment a pofonért

Múlthéten jelent meg a szlovén Mlnadina című hetilap, melynek címlapján egy Orbán Viktor karikatúra volt látható. A képen Orbán Viktort náci vezérként ábrázolták, miközben hozzádörgölőznek a szlovén szélsőjobboldali párt, az SDS vezetői – közölte a 444.hu.

A demokratikus viszonyoktól elszokott magyar kormányt ez annyira felháborította, hogy Magyarország ljubljanai nagykövete, Szilágyiné Bátorfi Edit a lap megjelenése után, olvasói levélben tiltakozott a lapnál, azt írta, hogy a karikatúra „minden határt átlépett, felháborító és sajnálatos”.

A Mladina az olvasói levél miatt készített egy alternatív címlapot is, melyen Orbánt egy meleg zászlós homoszexuális aktivistaként ábrázolják, akihez hozzádörgölőznek a szlovén SDS nevű párt vezetői.

7I4FCnic4LUXIiPJs7Hzm40f34Hid9qDMs

A nagykövet azonban nem volt felhőtlenül boldog továbbra sem, így diplomáciai jegyzéket adott át a szlovén külügyminiszternek, melyben Szilágyiné leírja, hogy a lap karikatúrája átlépi a sajtó- és szólásszabadság határait, valamint arra kéri a szlovén kormányt, akadályozzák meg, hogy a jövőben hasonló eset ne történhessen meg.

A Mladina értesülései szerint a szlovén kormány válaszában elutasította a Szilágyiné Bátorfi Edit külügyminiszter kérését, miszerint

ők kiállnak a sajtószabadságért és eszük ágában sincs megtiltani, mi jelenhet meg a szlovén sajtóban és mi nem.

A nemzetközi botrány miatt, amit Magyarország ljubljanai nagykövete tolt túl egy kicsit, a karikatúra készítője, Tomaž Lavrič, nyílt levélben kért bocsánatot.

A karikaturista egy diktatúra bűnbánó alattvalójának stílusában írta meg bocsánatkérő levelét, mely klasszikus módon kezdődik:

“Hálás vagyok a magyar nagykövetnek, és arra kérem, fogadja el őszinte bocsánatkérésemet, amiért a miniszterelnökét a Mladina lapjain szemtelenül és teljesen valószerűtlenül ábrázoltam. Abszolút jogosan háborodott fel rajta”

– a levél folytatásában Tomaž Lavrič önostorozza magát picit, majd megnevezi a bűnösöket, akik miatt ilyen módon ábrázolta a magyar miniszterelnököt.

“Az ön által küldött levél után mélyen magamba néztem, és felismertem, hogy hibáztam. Tudom, hogy ami történt, nem lehet semmissé tenni, de hadd hozzak fel néhány érvet védekezésképp, hiszen én is csak a körülmények ártatlan áldozata vagyok. Hadd mutassak rá a történet igazi bűnöseire.”

A karikaturista három igazi bűnösre is rámutat.

“Első helyen áll természetesen az a kommunista oktatási rendszer, ami agymosást végzett rajtam, és megtörte a nemzet- és vallástudatomat. Bűnösök még a lap főnökei és szerkesztői, akiket jobban kéne figyelni és időben megállítani, hiszen tudják, hogy én milyen felelőtlen és naiv vagyok politikai kérdésekben, meg hát mindenről elhiszem, hogy az úgy van, ahogy. És végül, de nem utolsósorban, bűnös a mi elnéző igazságszolgáltatásunk, ami nem bünteti az ennyire kirívó társadalmi szabálytalanságokat.”

A levél végén pedig a “bűnös” köszönetet mond az észrevételért, valamint saját maga kéri a még keményebb büntetést.

“Hölgyem, én arra kérem önt, ne essen kétségbe miattunk, inkább folytassa segítő munkáját azzal, hogy jó tanácsokkal és jó szándékú kritikával lát el minket, hogy mi magunk is elérhessük azt a példaértékű objektivitást és egyhangúságot, amit önök a magyar médiában már létrehoztak, és hogy újra elhozhassuk azt a rendet, nemzeti erkölcsösséget és keresztényi szeretetet a drótkerítések iránt, ahogyan azt az önök szelíd és jogosan szeretett vezetője, Orbán Viktor parancsolta.”

Arról még nem érkezett hír, hogy a nyílt levélre mit reagált a nagykövet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!