Kibújt a szög a zsákból: kiderült, miért ment neki Orbán az MTA-nak

forrás: nol.hu

Nagyon úgy tűnik, hogy szó sincs kutatásfejlesztési reformról, de még az autonómia felszámolása is csak másodlagos lehet.

Nem hogy a kormány által kommunikált kutatásfejlesztési reformról nincs szó, de valószínűleg még a tudományos közösség autonómiájának felszámolása is csak másodlagos szempont a kormány MTA-val kapcsolatos valódi szándékai mögött.

Az Index birtokába került egy jegyzőkönyv, ami minden korábbinál közelebb vihet ahhoz, hogy végre megtudjuk, mi a kormányzat valódi célja az MTA ellehetetlenítésével. Eszerint nagy valószínűséggel szó sincs kutatásfejlesztési reformokról, de még csak a tudományos közösség autonómiájának felszámolásáról sem. A cél ennél sokkal egyszerűbb lehet:

Orbánék szimplán államosítani akarják az MTA 500 milliárdra rúgó vagyonát.

Láthattuk ezt már párszor az elmúlt 9 évben, pl. a magánnyugdíj-pénztárak esetében, vagy amikor komplett piaci ágazatokat nyúltak le, pl. a dohánykereskedelmet. A tervek szerint a kormány azt akarja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia adja oda a székházait és az összes vonatkozó vagyontárgyát egy új alapítványnak, melynek a törvényi kereteiről csak most kezdene el tárgyalni a parlament.

Az 500 milliárdos vagyon elsősorban nem az ingatlanokat fedi, hanem az MTA hihetetlenül értékes gyűjteményeit, adattárait. Ahogy a 444 is emlékeztet: bőven láttunk már példát arra (az MNB alapítványai esetében), hogy egy alapítványi vagyon “elveszítse közpénz jellegét”.

Egyelőre továbbra sem teljesen világos (sem a közvélemény, sem az MTA számára), hogy pontosan mik a kormány tervei az intézménnyel. Egy már biztos, a fejlesztési minisztérium az éves 20 milliárdos állami támogatást lényegében már megvonta azt MTA kutatóhálózataitól, hogy egy pályázat keretében meghirdesse azt.

Múlt héten nagy szabású tüntetést és élőláncot tartottak az MTA épülete előtt, ahol az MTA vezetése közölte: addig nem hajlandó együttműködni a kormánnyal, amíg követhető, átlátható módon nem folytatja az egyeztetéseket. A legújabb hírek után valóságos csodával érne fel, ha ezt tenné.

Meg vannak számlálva az MTA napjai? Végleg leszámolnának a kutatókkal

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!