Meg vannak számlálva az MTA napjai? Végleg leszámolnának a kutatókkal

A dolgozók érdekképviseleti szerve egyértelműen elutasítja a Palkovics-modellt, vagyis az MTA alapfinanszírozásának megszüntetését, a kormány azonban nem hátrál.

A 168 Óra szerint az MTA dolgozói létrehoztak egy alulról jövő érdekképviseleti szervet, amit Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) névre kereszteltek. A szerv célja, hogy megpróbálja minél egységesebben képviselni az MTA dolgozóit, és hogy lehetőséget adjon azoknak is a megszólalásra, akiknek az egzisztenciáját veszélybe sodorná a kormány tervezett átalakítása.

Az ADF szerint a Palkovics László által erőltetett átalakítások lopakodva akarják keresztülverni az MTA centralizálását, és azt, hogy minél inkább függjön működésük a kormány önkényétől. Az általuk csak Palkovics-modellnek nevezett átalakítás lényege, hogy az egyes kutatóintézeteknek ne csak a különböző projektekre kelljen pályázniuk, hanem az alapvető működésükhöz, vagyis a bérekhez és a rezsihez szükséges alaptámogatásokra is.

A terv olyannyira kiverte a biztosítékot, hogy azt állítólag

még a minisztérium által készített szakmai háttéranyag sem támogatja.

Ami külön felháborítóvá teszi az egészet, hogy a pályázatok nyitottak az egyetemek és a kormányközeli intézetek előtt is, szóval képzelhetjük, hogy mekkora eséllyel indulnának a kutatóhálózatok. A kormány által újonnan létrehozott intézetek ráadásul ezután is kapnának alaptámogatást, az MTA-nak pedig nem elég, hogy versenyeznie kéne ezekért, de mindezt azokkal kellene megtennie, akik nyilvánvaló előnnyel indulnak a kormánynál.

A Palkovics-modell csak egy újabb szimbóluma a NER urambátyám világának. Orbán célja, hogy minden autonóm szereplőt a saját önkényétől tegyen függővé, és ezáltal tovább betonozza egyre inkább megingathatatlannak tűnő hatalmát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!