Orbán ennek nem fog örülni – Szijjártó lebuktathatta a kormány tervét!

Fotó: MTI / EPA

Az Európai Unió kész meghozni a legszigorúbb szankciót Oroszországgal szemben, lemondanának az olcsó orosz olajról, csakhogy ehhez minden tagország beleegyezése kellene.

Míg pár hete több tagország is ellenezte az olajembargó bevezetését, mára már csak egyetlen ország vétózná meg a javaslatot, ez pedig Magyarország!

Szijjártó Péter nemrég azt nyilatkozta az El Paísnak, hogy az orosz olaj magyarországi kiváltására nagyjából 700-750 millió euróra lenne szüksége az országnak, ehhez képest most a külgazdasági és külügyminiszter ennél sokkal magasabb összeggel zsarolja az uniót:

Orbánék már 15-18 milliárd eurót kérnek a magyar energiaszerkezet modernizálására.

Nyilván tudják, hogy egy ilyen magas összeget nem fog kifizetni egyetlen tagállamnak se az EU, tehát Orbánék szándékosan mondhattak a korábbi becslésüknél jelentősen magasabb árat, ezzel elérve, hogy az olajembargó bevezetését megakadályozó vétójukat [melyet egyedül hajthatnak majd végre] az unióra foghassák.

“Ha ilyen magasra teszik a lécet, hol lesz a középút? Mindannyian megoldást akarunk találni Magyarország gazdasági problémáira, de ilyen összegekről szó sem lehet” – közölte egy uniós diplomata véleményét a 444.hu a Politico alapján, ami egy másik diplomata nyilatkozatát is idézte, mely erkölcstelennek tartja Szijjártó ajánlatát; szerinte háború idején nem alkudozásokra lenne szükség, hanem cselekvésre.

Szijjártó az irreálisan magas összeget az uniós külügyminiszteri csúcs után azzal védte, hogy “az Európai Bizottság okozott egy problémát egy javaslattal, jogos az elvárása a magyar embereknek, hogy adjanak egy megoldási javaslatot is a beruházások finanszírozására és az áremelkedés kompenzációjára, vagy megelőzésére, amelyhez egy teljes magyar energiaszerkezeti modernizáció lenne szükséges, mintegy 15-18 milliárd eurós nagyságrendben.”

Az unió pedig nyitott a kompromisszumokra, jelentős kedvezményeket tettek már a magyar kormánynak, így szemben a többi tagállammal, Magyarország egészen 2025 elejéig vásárolhatna orosz olajat!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!