Borított az MNB: Orbán elszórta a pénzt, jönnek a megszorítások

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Kijöttek a friss államháztartási adatok az első negyedévről: Orbán elszórta a pénzt, nem ússzuk meg a megszorításokat

írja az mfor.hu.

Az MNB által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból egyértelművé válik, hogy a kormány túlköltekezett a választásokat megelőző három hónapban. Az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP -6,4 százalékát tette ki (-3651 milliárd forintot). Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága pedig a GDP 75,1 százalékát érte el 2022 első negyedévének végén (43057 milliárd forintot).

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 77,3 százaléka volt (44331 milliárd forint). Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP 5,5 százaléka volt (3155 milliárd forint).

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévében a negyedéves GDP 5,6 százalékát tette ki (771 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2022 első negyedévének végén a GDP 135,3 százalékát, a kötelezettségei a GDP 23,4 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 111,9 százalékát érte el.

Erőteljesen bővült az egyéb követelések állománya is, elsősorban az európai uniós támogatásokhoz kapcsolódóan. Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során tranzakcióból kifolyólag mind a rövid, mind a hosszú lejáratú értékpapírok állománya növekedett, elsősorban a pénzügyi vállalatok befektetései révén.

További részletek az mfor.hu cikkében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!