Nagy a baj: a Fidesz lesújtott két ellenzéki pártra

MTI-fotó

Ezúttal a Párbeszéd és a Momentum került az Állami Számvevőszék célkeresztjébe.

Bizonyára mindenki emlékszik, hogy a választásokat megelőzően hogy próbálta meg ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ akkor irodabérlési szabálytalanságokra hivatkozva 8,8 millió forintos bírságot szabott ki az LMP-re, 16-16 millióra pedig a DK-t és az azóta felszámolt Együtt-et büntették. A rekordbírságot azonban a Jobbik kapta, amiért a piaci ár alatt bérelt plakáthelyeket Simicska Lajostól, az ÁSZ tiltott pártfinanszírozás miatt 660 millió forintos büntetést szabott ki az egykori radikális pártra.

Úgy tűnik, az ellenzékkel való szívózás ezzel nem zárult le, tegnap a Számvevőszék közleményben tudatta, hogy kezdeményezi a Párbeszéd és a Momentum állami támogatásának felfüggesztését. Ezt szerintük az indokolja, hogy a két párt nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, magyarán hiába keresték őket a nyilvántartásban rögzített székhelyeiken, ott nem tudták utolérni őket. Az ÁSZ állítása szerint ezzel egyébként többször is megpróbálkoztak. Azt szerencsére jelezték, hogyha 15 napon belül gondoskodnak a törvényi előírásoknak megfelelő elérhetőség biztosításáról, úgy újra folyósítani fogják a nekik járó összegeket.

A Momentum egyelőre nem reagált a fenyegetés hírére, a Párbeszéd azonban jelezte: van hivatalos székhelyük és postafiókjuk, s bár év elején új helyre költöztek, ezt jelezték az illetékes hatóságoknak, és állítólag az új székhely bejegyzése folyamatban van. Mint írták, „eddig is és a jövőben is állnak az ÁSZ rendelkezésére és bemutatnak minden kért adatot”.

Az eset ismét lendületet adhat azoknak a véleményeknek, melyek szerint a kormány bunkósbotnak használja a – papíron – független Számvevőszéket, hogy további kiszolgáltatottságba taszítsa a kormánypártokra szabott választási rendszer miatt egyébként is lejtő pályán mozgó ellenzéket. Az újabb támadás fényében különösen hiteltelennek tűnik az az ÁSZ által készített kutatás, ami megállapította, hogy a magyarok kétharmada bízik a szervezet ellenőrzéseinek megalapozottságában és szakszerűségében.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!