Orbitális kamu Orbánék csalásról szóló dumája

Orbán Viktor a sajtó előtt // kép: Orbán Viktor Facebook

Nehezen dolgozza fel Orbán a kétharmados vereséget,nem ehhez van szokva. A nemzetközi porondon kevés a nacionalista frázisok puffogtatása, ott érvekkel kell felelni a kérdésekre. Orbánnak nem sikerült ezt a lépcsőt megugornia, nem maradt hát másra, minthogy a hazai közvélemény előtt csalásnak állítsa be a szavazás végeredményét. A fő érv a szavazás ellen, hogy a tartózkodó szavazatokat nem számították bele az eredménybe, pedig ha ezt megtették volna, akkor nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséges kétharmad.

Azonban az EU a döntéshozatalnál, követi a régi demokráciák szabályait: az USA, UK, Ausztria, Hollandia vagy Franciaország törvényhozásában  nincs tartózkodás, vagy nem számít leadott szavazatnak. A logika ebben az, hogy a “tartózkodás” a szavazástól való tartózkodást jelenti, tehát ezeknek a száma nem erősítheti sem az IGEN sem a NEM álláspontot. Tehát nagyjából annyit tesz: “jelen vagyok, de nem foglalok állást.”

Amit Orbán mond, az viszont igaz itthon. A hazai jogrendben, mind a parlamentben, mind az önkormányzatokban a tartózkodás is beleszámít az érvényes szavazatok közé, így az csökkenti az igenek arányát. Egy önkormányzati képviselő így fogalmazta meg nekünk ezt a kérdést: “A tartózkodás a képviselői munka során egy udvarias NEM szavazat. Akkor szoktuk ezt alkalmazni, ha nem tudunk teljesen egyetérteni az előterjesztéssel, de határozott NEM-et sem szeretnénk mondani, mert van benne megfontolandó dolog is. Általában az előterjesztési vitában kiderül, miért szavazunk így.”

Orbán számára, aki Soros György támogatásával Oxfordban tanulhatott és eleve jogász végzettségű, ennek nyilvánvalónak kellett lennie. Nem tudjuk elképzelni, hogy nincs a környezetében, aki ne tanult volna összehasonlító politológiát. Egyszerűen kihasználja, hogy a magyar jogrend eltér a nemzetközitől, és most hazugságokat kiabálva akarja újra becsapni a magyar állampolgárokat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!