Bezuhant a Fidesz, jön fel az ellenzék, itt vannak a legújabb kutatási eredmények!

Julien Warnand / MTI/EPA

2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP a legnagyobb nyertese az elmúlt időszaknak a biztos szavazók körében – ez derül ki a Republikon Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet az intézet médiapartnereként most is a 24.hu közölt elsőként.

A kutatás eredményeit még nem befolyásolja a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választás eredménye, -február 9. és 22. között volt az adatfelvétel- illetve annak a választói magatartásra gyakorolt hatása, viszont már érződik a miniszterelnökhöz egyre közelebb kerülő Tiborcz-botrány.

A kutatás alapján elmondható, hogy tavaly december óta a Fidesz támogatottsága folyamatosan, és úgy tűnik megállíthatatlanul csökken. Az Elios botrányról egyre több napvilágot látott információ és Hódmezővásárhely példája valószínűleg egyre több szavazót fog a Fidesz táborából otthonmaradásra, vagy más párt választására ösztönözni.

Eközben úgy tűnik, kezd beérni az MSZP és Karácsony Gergely szövetsége, tavaly december óta míg a Fidesz 9 százalékos csökkenést, addig az MSZP 6 százalékos növekedést produkált a pártválasztók között. Az LMP és a DK továbbra is hibahatáron belül, a bejutási küszöb közelében stagnálnak. A DK helyzete valamelyest stabilabb az MSZP-vel kötött megállapodás miatt, de látható, hogy az LMP-nek elemi érdeke a többi párttal való megállapodás, különben a parlamentbe jutását kockáztatja, főképp annak függvényében, hogy ha a választók elkezdenek áramlani a legerősebb pártok felé a kormányváltás érdekében.

Továbbra is jelentős, 39 százalék a bizonytalanok aránya, ami jelentős tartalékot jelent az ellenzéki pártok számára, minél több szavazót tudnak innen rábírni a választásra, annál nagyobb a kormányváltás esélye. Szinte minden elemző megegyezik abban, hogy 65 százalék köröli részvétel esetén biztosan bukik Orbán és kormánya.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!