Középiskolások egy csoportja ellenállásra szólít: ha megtudod miért, te is ott leszel a parlamentnél

Diáktüntetés az EMMI épületénél (Fotó: Kökényesi Gábor)

Diákok indították el a „Ne menj suliba!”  demonstrációt, melyet január 19-én tartanak a Parlament előtt. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak a tiltakozáson, melyen az oktatási rendszer minőségére akarják felhívni a figyelmet.

„Elegünk van, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanuljuk, mintha tegnap történt volna és, hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani” – írják az esemény Facebook-oldalán. Gyetvai Viktor, a tiltakozás szervezője szerint felesleges tudás nem létezik, azonban azt lehet racionálisan tanítani. Az atv.hu kérdésére példaként hozta, hogy egy alsó tagozatos tanuló szervezete nincs felkészülve arra, hogy annyi időt töltsön az iskolában, mint egy felnőtt a munkahelyén.

A felvetések jogosságát alátámasztják a Pisa teszt eredményei. A magyar diákok nagyon részletesen tanulnak felesleges tananyagokat, miközben a probléma megoldásban és a csoportmunkában pedig alul teljesítenek. Így a magyar oktatás nem készíti fel őket a változó világ kihívásaira, ahol a legnagyobb érték, ha valaki meglévő tudás tud szintetizálni, ha problémát tud megoldani. Bizony ebben Arany János születési dátuma nem segít, bár tiszteletre méltó, ha valaki kapásból vágja. Sajnos a magyar pedagógusok sincsenek felkészítve az új oktatási módszerekre, és anyagokra.

A demonstrációnak  két része lesz, az egyik a délelőtti történik a felhívás szerint, demonstratív jelleggel nem mennek iskolába a csatlakozó diákok. Délután a Kossuth téren gyülekeznek  mindazok, akik nem értenek egyet az oktatási rendszer jelenlegi állapotával, diákok, tanárok és szülők is felszólalnak majd.

 

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!