A végsőkig feszíti a húrt a szombati Pride-fesztivál kordonozásával a rendőrség

Az ombudsmani hivatal szerint a szólás-, és gyülekezési szabadságot sérti, ha a felvonulóknak kordonok között kell vonulniuk.

Csak az utolsó pillanatban dönti el a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy állít-e kordonokat a szombati Budapest Pride útvonala mentén – írja a Magyar Nemzet.

A felvonulás szervezői idén ragaszkodnának ahhoz, hogy kerítés nélkül vonulhassanak Budapesten, de a BRFK egyelőre csak úgy engedélyezné a demonstrációt, ha – miként már évek óta – kordonok választanák el a menet résztvevőit az esetleges rendbontóktól, ellentüntetőktől.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője a lap megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy egyeztettek a BRFK-val, és akkor határozottan közölték, hogy nem akarnak kordonokat, mivel jogsértőnek találják a gyakorlatot.

Az ombudsmani hivatal egyébként szintén kiadott egy állásfoglalást, mely szerint a szólás-, és gyülekezési szabadságot sérti, ha a felvonulóknak kordonok között kell vonulniuk.

A rendőrség részéről erre az a válasz, hogy egyelőre folyamatosan tájékozódnak a társszervektől, hogy mi várható, mekkora a kockázata egy esetleges rendbontásnak, provokációnak, és ennek fényében az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy lesz-e kordon, vagy sem.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!