Eddig példa nélküli ami a közszférában történik – sosem látott állapotok uralkodnak

2017.12.04. 10:50

Folyamatos munkaerőhiánnyal küszködik a Földművelésügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint 2014 júniusa óta a kormányportálon 766 álláspályázatot hirdettek meg, ebből 247 pozíció tartozott a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz.

Már nem olyan vonzó a Fidesznek dolgozni. Sose volt az. Korábban sokan csak azért szegődtek el állami pozícióba, mert az elhúzódó gazdasági válság miatt a piacon nem találtak volna munkát.

A munkaerőpiaci trendek azonban megváltoztak. Vár Dánia, Németország, a kiürülő ország üresen hagyott pozícióit pedig a munkáltatók vért izzadva próbálják feltölteni.

A közszféra azonban legkevésbé áll az állami hivatalok dolgozóiból. Tegyük félre a Földművelésügyi minisztérium szomorú közleményét, és koncentráljuk a közalkalmazottakra, a BM adatai szerint ugyanis több mint 3000 betöltetlen állásra keresnek dolgozókat, főleg orvosokat és tanárokat.

A közszféra csak keveseknek tud versenyképes fizetést adni (Sajnáljuk az államtitkárokat, hogy be kell érniük havi párszázezer forinttal, plusz bónuszok, meg ez meg az). Emiatt azonban eljutottunk oda, hogy lassan tényleg nincs, aki működtesse az országot. Nincs aki elindítsa a vonatot, vagy ellenőrizze a vasúti pályát, a MÁV-nál több mint 200 ember már holnap munkába állhatna.

Nincs aki vezesse a buszt: a budapesti hármas metró felújítása miatt több tucat pótlóbuszt kellett hadrendbe állítani, de nem volt aki vezesse. Még a rekordfizetés sem elég, hiszen még mindig hirdeti a BKV/BKK a buszok oldalán, „hogy nálunk te kormányozhatsz!”. Csak jöjjön már valaki…

Már postásból is hiány van. Egymást helyettesítő, leterhelt emberek vonszolják magukat a hideg utcán, hogy időben kiszállítsák a kampánykonzultációt és a kampányadományt még karácsony előtt. És felső utasításra: csak azt!

Közeleg a 2018-as országgyűlési választás, de a hivatalokban nincs elég ember, hogy a szokásos módon levezessék azt. Persze elsőre nem tűnik akkora problémának, de gondoljunk bele! Ki fog beülni szavazatot számolni?

Maholnap havazik, jön a hideg, jönnek a kihívások. Ki fogja megszerelni a fagy miatt károsodó elektromos hálózatot? Ki siet majd a bajban lévő elzárt falvakba segíteni? Ki fogja letakarítani a havat a Felcsút felé vezető útról? Ki írja meg az SMS-t az ország népének, hogy üljön át egy másik autóba? Kinek az adóját fogják így ellopni? Ki fog a rakparton kíváncsian fagyoskodni, mikor végre befagy a Duna? Talán majd az, aki utolsóként lekapcsolja a villanyt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!