Karácsony a földbe döngölte Orbánt az ÁSZ jelentéssel!

Nem várt helyről kapott kiábrándító pofont a miniszterelnök, ugyanis Karácsony Gergely nyílt levelében az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését idézi, ami megcáfolja Orbán Viktor kijelentéseit!

Orbán a péntek reggeli rádióinterjújában a főpolgármester-választás kapcsán arról beszélt, hogy „Budapest ma fogságban van”, a pénz pedig egyszerűen kifolyik a főváros kasszájából és a csőd felé halad.

Ezekre a kijelentésekre reagált Karácsony Gergely, aki nyílt levelében az ÁSZ  jelentését idézte a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásáról:

Megjött a hivatalos papír, ami lezár egy évek óta tartó vitát. Ez a papír arról szól, a kormány, a Fidesz, a propaganda évek óta hazudik a budapestieknek.
A kormányellenességgel nehezen vádolható Állami Számvevőszék átfogó vizsgálati anyaga a Fővárosi Önkormányzat gazdálkodásáról kimondja:

Budapest többet fizet be az államkasszába, mint amennyi támogatást kap.”

„2020-2022. évi költségvetéseinek végrehajtása során teljesített költségvetési bevételek – szemben a bázisidőszaknak számító 2019. évvel – nem nyújtottak fedezetet a költségvetési kiadásokra… A felhalmozási költségvetés egyenlege is folyamatosan negatív összegű volt. (…) finanszírozásuk döntően saját forrásból történt, mivel a központi támogatások, uniós források elmaradtak, továbbá fejlesztési célú hitelfelvételhez a Kormány nem járult hozzá.”írja az ÁSZ jelentés, melyre a legjobb példa a Széchenyi Lánchíd rekonstrukciója, amit teljes összegben saját forrásból finanszírozott a Fővárosi Önkormányzat, mivel a 6 milliárd forintnyi állami támogatást nem kapta meg Budapest.

Karácsony az Orbán Viktornak szóló levelét a 444.hu közlése szerint azzal zárta:
„Ön ma úgy fogalmazott: »Budapest fogságban van.« Találó. Az Ön kormánya a folyamatos megszorításokkal valóban megpróbálta fogságba ejteni Budapestet. Úgy vettem ki szavaiból, hogy ez a »fogság« Önt zavarja. Akkor hát azt javaslom, most, hogy a Budapest pénzügyi helyzetéről, annak felelőseiről szóló vitánkat az Állami Számvevőszék jelentése lezárta, tegyen le végre Budapest pénzügyi foglyul ejtésének szándékáról, és erre intse a jelöltjeit is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!