Magyarok a sor végén – Nálunk volt a legalacsonyabb a fogyasztás az EU országai közül!

Újabb orbáni „sikersztori”: kiderült, hogy az EU-ban a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb 2023-ban!

A 2022-es adatok alapján a bolgár még mögöttünk helyezkedtek el, de a tavalyi EU-rekorder, 17 százalék feletti inflációnak köszönhetően, már ők is megelőztek minket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzőinek pedig sikerült azt a megállapítást tenniük, hogy mindez csak azért fordulhatott elő, mármint, hogy a magyarok fogyasztása volt a legalacsonyabb, mivel itt van az unió legalacsonyabb átlagjövedelme.

Hát brávó, kikutatták, hogy kevés pénzből keveset lehet költeni.

Nyilván ilyenkor veszik elő a propagandistákat, akik rávilágítanak, hogy az elmúlt években milyen rendkívüli módon növekedtek a háztartások bevételei. 2012 és 2022 között 140 százalékkal, de a Népszava cikke rámutat, hogy ez a mesés javulás nagyjából semmire se elég, ugyanis euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, és a vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát.

Az MNB szakértői szerint ebből a körből csak gazdasági modellváltással lehetne kitörni, tehát a kormánynak olyan ágazatokba kellene tőkét vonzania, amelyek növelik az itthon maradó bruttó nemzeti jövedelmet.

A rossz gazdasági modell mellett a másik probléma az infláció!
A GKI Gazdaságkutató tanulmánya szerint az uniós csatlakozás óta eltelt húsz évben Magyarországon nőttek a leggyorsabban a fogyasztói árak azon 10 tagállam közül, amelyekkel egyszerre lett a közösség tagja.

Az Európai Unióban húsz év alatt az árak 140 százalékkal emelkedtek, Magyarországon azonban 240 százalékos volt a növekedés!

Az MNB végül rámutatott, hogy már ugyanolyan drága Magyarországon az élet, mint az EU-ban, ám mindez fele vagy harmadakkora jövedelem mellett.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!