Kiderült Orbánék inflációs átverése – ettől bárki zsebében kinyílik a bicska!

Nyugi, a Fidesz önt is hülyének nézi!

Átverés, hogy egyszámjegyű az infláció – derült ki a napokban. Több közgazdász ugyanis azt állítja: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) trükkös számítása kellett ahhoz, hogy októberben papíron 9,9 százalékra csökkenjen a pénzromlás mértéke. A Népszava értesülése szerint Katona Tamás statisztikus, a KSH korábbi elnöke rámutatott:

a KSH a lakossági energiafogyasztás csökkenését is árcsökkenésként veszi figyelembe!

A Szegedi Tudományegyetem statisztikai tanszékének professzora elmondta: ha nem így számoltak volna, akkor az októberi infláció 11 százalék körül lenne! Hasonló megállapításra jutott Mellár Tamás is, aki korábban szintén a KSH elnöke volt. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy

októberben a KSH szerint a energiaárak papíron 16,1 százalékkal csökkentek, miközben a lakosság egy fillérrel sem fizetett kevesebbet!

Mellár számításai szerint is 11 százalékon ragadt volna az infláció októberben, ha KSH nem trükközik.

Róna Péter közgazdász már arra is figyelmeztet, hogy a KSH elmúlt években hozott módszertani döntéseit már az Eurostat is vizsgálja. A szakember szerint egy statisztikai hatóság év közben nem változtat a szabályokon, hiszen ellenkező esetben megszűnik az összehasonlíthatóság. Az is elvárás, hogy ezeket a változásokat előre jelzik. Mindez azért érdekes, mert a 24.hu értesülése szerint

két hónapja kirúgták a KSH-tól azt a főosztályvezetőt, aki a vártnál rosszabb makrogazdasági adatokat számolt!

Az illető 27 éve dolgozott a hivatalban, ám ez nem számított. Sőt: állítólag más statisztikusoknak is menniük kellett a nemzeti számlák közeléből. A Szabad Európa pedig arról írt, hogy a Központi Statisztikai Hivatalban elvárás lett a sokszor kiábrándító valóság kozmetikázása.

A KSH egyébként e hét végén, pénteken publikálja a novemberi inflációs adatot, amit az októberi 9,9 százalék után még alacsonyabbra várnak… ahogy azt Orbán Viktor elvárja.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!