Elfogyott az Európai Bizottság türelme – Kemény büntetést kaphat Magyarország Orbánék miatt!

Az Orbán-kormány nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának 2020 végén hozott ítéletét, amiért most komoly árat fizethet Magyarország!

Az uniós bíróság még 2020. decemberében állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több ponton is összeegyeztethetetlenek az uniós joggal – írja a 444.hu az üggyel kapcsolatban, majd hozzáteszi, hogy az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtania Magyarországnak, amit azonban a helyi hatóságok nem tettek meg maradéktalanul.

A bírósági ítélet figyelmen kívül hagyása miatt, az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában beperelte Magyarországot. Az ügyben november 30-án tartottak tárgyalást az Európai Unió Bíróságán, ahol az EB azt kérte, hogy

napi pénzbírságot adjanak Magyarországnak az ítélet figyelmen kívül hagyása miatt.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi(!) 5468 eurót, átszámítva napi 2 millió forintot kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. A biztosi testület ennél is nagyobb,

napi(!) 16,393 euró kiszabását javasolja (napi 6 millió forint), ha az ítélet kihirdetése után sem teljesíti a kormány azt, amit kell.

Az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát a bíróság jóváhagyhatja vagy módosíthatja, így még nem dőlt el, hogy mennyit kell fizetnie Magyarországnak Orbánék miatt.
Az ítélet már jövő tavasszal megszülethet, ha a kormány továbbra sem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az uniós támogatásból.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!