Elég a terelésből – Orbánéknak ezért vállalniuk kell a felelősséget!

Forrás: Reuters

Meglett a következménye a fideszes egyetemi modellváltásnak, mellyel gyakorlatilag az állam kilépett a felsőoktatás fontos szereplőinek köréből.

Várható volt, hogy az egyetemek alapítványi kiszervezésének súlyos következményei lesznek, ennek felelőssége pedig egyedül az Orbán-kormányt terheli!

Az Európai Bizottság döntése az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram forrásainak felfüggesztése súlyos hátrányokat okoz a magyar egyetemi felsőoktatási szférának, az intézményeknek és több tízezer hallgatónak – véli az Magyar Szocialista Párt, mely szerint a magyar felsőoktatás nem engedheti meg magának, hogy lemondjon ezekről a forrásokról.

Ha nem tudja a felsőoktatási kormányzat ezt a helyzetet megoldani, akkor a magyar hallgatók tízezrei esnek el nemzetközi kapcsolatépítéstől és új tudás megszerzésétől, amely összességében Magyarország további lemaradásához vezet.

Az ellenzéki párt levélben fordult Csák János felsőoktatásért felelős miniszterhez, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal, és keressen megoldást arra, hogy Magyarország ne veszítse el az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram nyújtotta lehetőségeket és forrásokat.

A szocialista párt közleményében kiemeli, hogy kizártnak tartják, hogy a decemberi döntésről a kormány nem értesült, azonban mindeddig semmilyen lépést nem tettek az általuk okozott probléma megoldására.

A kormány a közoktatást és a felsőoktatást eltérő módon központosítja. Az előbbit bürokratikus hivatali rendszeren keresztül, az utóbbit pedig úgy, hogy vezető fideszes politikusokat állít a közalapítványi kuratóriumok élére – írja az MSZP, ami szerint a kormány az egyetemek autonómiájának növelését a kormányzati beavatkozások megszüntetését kommunikálja, miközben valójában közvetlen politikai irányítás alá helyezi azokat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!