Erre senki sem számított – Ledobták az atomot Orbánékra!

Újabb nem várt helyről kapott bírálatot a magyar kormányt! A hónap elején Matolcsy György jelentette ki, hogy a Fidesz-kormány döntései miatt van bajban az ország, most pedig egy jegybanki elemző leplezte le Orbánék súlyos hibáját.

A hétvégén jelent meg a Magyar Nemzeti Bank blogján Balatoni András cikke – “Ársapkák és infláció: mit üzen a múlt és mit mutat a jelen?” címmel – mely ismét felsértette a jegybankelnök okozta sebeket.

Az elemzés nyíltan rámutat arra, hogy Magyarországon a kormány rossz döntései miatt lett európai szinten a legmagasabb az infláció!

A tanulmány az élelmiszerek ársapkáival kapcsolatban kiemeli, hogy a kiskereskedők a nem hatósági áras termékek árát elképesztő mértékben felemelték, hogy azzal kompenzálják az ársapkák miatt elszenvedett veszteségeket.
Balatoni kiemeli, hogy az USA-ban az 1970-es években próbálkoztak már küzdeni az infláció ellen árbefagyasztással, de ott is hasonló eredmény született.

A legnagyobb áremelkedést a helyettesítő termékek szenvedték el, melyeket akkor vásárol az ember, ha az ársapkás termék már elfogyott a boltban.
“A kristálycukor ugyan ársapkás, de a porcukor 222 százalékkal drágult február óta. A sima liszt ársapkás, de a rétesliszt 146 százalékkal, míg az étolajat kiváltó sertészsír 215 százalékkal drágult. A hatósági áras sertéscombhoz hasonló karaj 152 százalékkal lett drágább. A csirkecemell ársapkás, de a szabadáras csirkecomb 167, míg a pulykamell 180 százalékkal drágult. A 2,8 százalékos UHT tej árát nem engedik emelni, de az 1,5 százalékosé 190 százalékkal ment fel, szintén február óta” – írja a 444.hu.

“A rögzített árú termékek esetén elmaradt áremelkedéseket a kereskedők teljes egészében áthárították más termékekre”

– véli a tanulmány szerzője, ami lényegében azt jelenti, hogy semmivel sem fizetünk kevesebbet a kasszáknál, mintha nem is lenne ársapka.

Ezen intézkedésnek köszönhetően pedig kijelenthető, hogy egész Európában Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, sőt, az ellátási zavarok miatt, egyes feldolgozott termékek versenyhátrányt szenvednek el a külföldiekhez képest.
“Például az ársapka miatt kevesebb a hazai piacon a tej, hiszen kevésbé éri meg termelni, és ezért kevés és drága lett a hazai sajt és túró. A forint komoly gyengülése pedig tovább növelte az árakat, mert drágább lett az import.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!