Ilyen még nem volt – Orbánék súlyosan korlátozzák a képviselők és így az állampolgárok jogait is!

Az Orbán-kormány képes volt olyan döntést hozni a szomszédban dúló háborúra hivatkozva, mely súlyosan korlátozza az országgyűlési képviselők jogait, ami egyúttal az állampolgárok jogfosztását is jelenti.

Miközben a Fidesz-kormány ki akar maradni a háborúból, az Európai Unióban egyedülállóan háborús veszélyhelyzetet hirdet, és ezt használja fel az Országgyűlés, illetőleg az egyes képviselők jogainak korlátozására – írja közösségi oldalán az MSZP, mely idézi a parlament honlapján található fontos előírást:

„A képviselők csak akkor tudják ellátni feladataikat, ha rendelkeznek mindazokkal az információkkal, amelyek munkájukhoz szükségesek. Különösen fontos, hogy az Országgyűlés által alkotott törvények végrehajtását ellenőrizzék, ennek érdekében tájékozódhassanak a végrehajtó hatalom tevékenységéről”.

A szocialista párt kiemeli továbbá azt is, hogy szerintük súlyos hiba, hogy a kormány kihagyja a 2023-as költségvetés újraalkotásából az Országgyűlést, ugyanis a költségvetés elfogadása a parlament egyik legfontosabb jogosítványa. Ennek okaként most kezdeményezték a Költségvetési bizottság összehívását és Varga Mihály pénzügyminiszter meghallgatását a tervezett módosításokról.

“Nem rendeleti úton kell módosítani a költségvetést, hanem a kormány a valós helyzetre építő, új költségvetést nyújtson be, majd az Országgyűlés tárgyalja meg és szavazzon róla”

– írja közleményében az MSZP, majd hozzáteszik, hogy a költségvetés rendeleti úton történő módosításával a Fidesz megakadályozza, hogy az egyéni országgyűlési képviselők módosító indítványt nyújthassanak be saját választókerületük érdekeit képviselve.

“Amit most a kormány tesz az a képviselők jogainak korlátozása, ami ugyanakkor az állampolgárok jogainak korlátozását is jelenti”

– véli a szocialista párt, melynek egyéni országgyűlési képviselői tiltakoznak a képviselői jogok önkényes korlátozása ellen.

A költségvetés nem egy kormány belügye, hanem a magyar emberek, az adófizetők ügye, joguk van világosan látni, hogy mire költi a kormány az adóforintjaikat. Ha a Fidesznek előbbre való a magyar emberek érdeke, akkor a december 19-ére összehívott Költségvetési bizottság ülésén beterjesztik a 2023-as költségvetés tervezett módosításait” – zárja bejegyzését az Magyar Szocialista Párt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!