Szorul a hurok Orbán nyaka körül – Ebbe az egész Fidesz belebukhat!

Orbán Viktor ismét megtartotta péntek reggeli rádióinterjúját, melyből kiderült, hogy tanácstalanul áll a válság előtt.

A miniszterelnök a Kossuth rádióban elmondta, hogy a problémák kezelésére nincs ötlete, csak sodródik, és érezhetően kicsúszott a kezéből az irányítás. Sőt, azt is bejelentette, hogy a brutális energiaáremelés jövőre is marad, azaz 2023-ban is megszorításokkal számol a kormány, tervezhetetlennek nevezte azt a költségvetést, amit júliusban erőltettek át a Parlamenten, és hazugsággal vádolt saját magán kívül szinte mindenkit.

Orbán szerint neki – 12 év teljhatalmú kormányzás után – semmi köze ahhoz, hogy Magyarország ma olyan megélhetési válsággal néz szembe, amilyenre évtizedek óta nem volt példa, hogy a költségvetés megbukott, a forint továbbra is harmatgyenge, folyamatos a drágulás, a boltok pénztárainál egyre gyorsabban olvad el a fizetés és a nyugdíj.

Mára azonban mindenki láthatja, hogy Orbánék végighazudták a kampányt: hazudtak a költségvetésről, a gazdaság stabilitásáról, az energiaárakról, szinte mindenről, ez pedig saját szavazóiknak sem tetszik, melybe a kormánypárt könnyen belebukhat!

Hovatovább, egy normálisan működő demokráciában ha egy kormány ilyen válságot idéz elő, akkor lemondani szoktak, nem pedig milliárdokat költeni egy álkonzultációra!

Magyarország azonban ma már az Európai Parlament szerint sem demokrácia, hanem „egy választási autokrácia hibrid rezsimmel”. Egyértelműen látszik, hogy Orbán csak sodródik, próbálja kiszolgálni a putyini érdekeket, és ezzel csak mélyebbre löki Magyarországot a válságban.

Pedig van megoldás, amely ebben a nehéz helyzetben is könnyebbé tenné az emberek életét az MSZP szerint, például a rezsiSTOP bevezetése a fideszes megszorítások helyett.

De a kormány azzal is segíthetne a lakosságnak, ha

  • a 12 forintos paksi áramot annyiért adnák az embereknek, amennyibe az kerül,
  • csökkentenék a lakossági energiahordozók ÁFA-kulcsát 5 százalékra,
  • elhalasztanák az oligarcháik extraprofitját szolgáló rendszerhasználati díjak emelését,
  • bevezetnék a garantált energetikai alapszolgáltatás,
  • ingyenesen előre fizető mérőt és ingyenes visszakapcsolást biztosítanának az energiaellátásba,
  • és országos szigetelési programot indítanának a panelépületek és a Kádár-kockák felújítására!

De az MSZP azt is szeretné elérni, ha a családi pótlékot megdupláznák, adómentessé tennék a minimálbért és csökkentenék az alacsony fizetésűek adóját, ezek ugyanis érdemi segítségeket jelentenének a családoknak.

A szocialista párt azt is elvárja a jelenlegi gazdasági válságban a kormánytól, hogy a nyugdíjprémiumot és a 13. havi nyugdíjat minden nyugdíjas azonos összegben kapja meg, biztosítsanak az átlagnyugdíj alatt élőknek a fűtési szezonban havonta legalább 10 ezer forintos rezsiutalványt, illetve, hogy a 2023. január 1-jén esedékes nyugdíjemelés mértékét ne a Fidesz-kormány által javasolt 5,2 százalékos infláció alapján állapítsák meg, hanem 15,7 százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak a 2022. augusztusi nyugdíjas tény fogyasztói árindex alapján.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!