Hazugság és megfélemlítés – Jogtalan lépést terveznek a sztrájkolókkal szemben!

Diáktüntetés az EMMI épületénél (Fotó: Kökényesi Gábor)

A szeptember nemcsak megemelt rezsiszámlákat hozott, de tovább folytatódik a pedagógusok polgári engedetlensége, melyre most meglepő lépéssel reagált a Külső-Pesti Tankerületi Központ.

A Tankerületi Központ egy tájékoztató levelet küldött az intézményvezetőknek, melyben leírták, miként kell eljárni azokkal a tanárokkal szemben, akik polgári engedetlenségből nem veszik fel a munkát, illetve miként a sztrájkolókkal.

Eszerint sztrájk esetén arról kell tájékoztatni a szülőket, hogy a tanítás “zökkenőmentesen folyik”, polgári engedetlenségnél az elmaradt órákat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 5 napon belül el kell kérni – írja a Népszava.

Sőt, a tankerület azt is belengette mint szankciót, hogy a sztrájkoló pedagógusoknak nem jár fizetés a munkabeszüntetés idején,

1 óra mulasztásért pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük!

Az intézményvezetőknek küldött dokumentumban arra is felhívják a figyelmet, hogy a polgári engedetlenségben sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az újabb szigorú szankciókkal kapcsolatban kijelentette, hogy azok egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. A lapnak nyilatkozó ügyvivő felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy jogszerűen csak annyi bért lehet levonni a sztrájkoló pedagógusoktól, amennyi megegyezik a sztrájk miatt kiesett munkaidővel.

Ha ennél többet vonnak le, az jogellenes!

– jelentette ki Nagy, majd hozzátette, hogy a szülők tájékoztatása a “zökkenőmentes tanítással” kapcsolatban egy megtévesztés, ugyanis az csak abban az esetben lehet zökkenőmentes, ha kevesen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez, ezt azonban nem lehet előre megjósolni.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ megfélemlítési akciója valószínűleg arra a hírre adott reakció, miszerint október 5-én, az oktatás világnapján, a pedagógusok megtartják az első országos sztrájkot! Erről ide kattintva olvashatnak bővebben!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!