Csődközelben a kormány: lassan a “kipaterolt” IMF-nek könyöröghet Orbán

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Van egy fontos érték, ami előre jelzi, ha csődközelbe kerül egy kormány. Aki ezt az értéket figyeli, az jóval hamarabb megtudja, ha nagy a baj. A forint zuhanása ezt jelzi, az elemzők tisztában vannak azzal, hogy közel a csőd. Jaksity György közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója, a Szabad Európának adott elemzése szerint Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország Európában, de az OECD-országok között is. Az igaz, hogy az év első felében Európa legnagyobb gazdasági növekedését tudta produkálni, de ez csak azért volt lehetséges, mert

a kormány a választások előtt szétszórt 2000 milliárd forintot a lakosság köreiben, amit most különböző eszközökkel kamatostul vesz vissza!

Ma már az is látszódik, hogy az ársapkák tarthatatlanok lesznek rövid távon is, de az ársapkák ellenére is Europábin itt a legmagasabb az infláció. Ami ennél is nagyobb probléma, hogy Magyarország devizahelyzete ma kritikus állapotban van. Olyannyira, hogy

„Az elmúlt hónapokban a magyar devizatartalék szintje a háromhavi import alá esett vissza. Ez az abszolút vörös zászló, az IMF behívásának klasszikus előszobája.”

– mondja Jaksity. Ez azt jelenti, hogy a magyar államnak nincs annyi devizája, hogy a következő három hónapban szükséges importot (energiahordozók, nyersanyagok,  stb.) ki tudja fizetni! Volt már ilyen helyzetben a 2008-as pénzügyi válság idején az ország, de miután az Bajnai Gordon megoldotta, Orbán büszkén jelentette be, hogy kipaterolta az IMF-et. Nehéz helyzetben van a kormány, mert a szükséges devizát vagy a piacról szerzi be (ha tudja), jó drágán, vagy kénytelen lesz az eddig ördögnek kikiáltott Valutaalaphoz fordulni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!