Tele lett a hócipője mindenkinek – pedig csak most jön a java

A Népszava megbízásából rendszeresen készít  közvélemény-kutatást a Publicus intézet, melyből az aktuálisat augusztus 25. és 30. között, 1000 fő megkérdezésével készített ék, országos reprezentatív mintavétellel.

Az első megemelt villany- és gázszámlák tehát még nem érkeztek meg a lakossághoz a felmérés időpontjában, azonban így is jól láthatóak a trendek, amelyek jelenleg a pártpreferenciákban még nem jelentek meg. Egyedül annyi figyelhető meg, hogy a gázáremelés bejelentése utáni hirtelen pánikban ugyan júliusban 12 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, ám ez az ijedtség elmúlásával négy százalékpontot növekedve jelenleg 28 százalékon áll.

Az ellenzéki pártoknál alig tapasztalható változás, összevont támogatottsága a múlt hónapokhoz képest nem változott érdemben, mindössze egy százalékpontot növekedve 24 százalék. Annyi változás tapasztalható, hogy a Jobbik körül kialakült folyamatos botránysorozat miatt a párt támogatottsága csökkent, ám a Jobbikot elhagyó szavazók nem mentek el másik párthoz, Jakab Péter új mozgalma pedig a mérhetetlen kategóriába esik.

A bizonytalanok aránya a júliusi 14 százalékpontos növekedés után most 4 százalékpontot csökkenve 42 százalék. Ami viszont hamarosan változásokat okozhat a pártpreferenciákban is, az a tény, hogy április óta folyamatosan nő az „inkább elégedetlenek” aránya: májusban és júniusban a megkérdezettek 57-58 százaléka érzett így, míg

júliusra és augusztusra már 70-71 százalék jelezte elégedetlenségét!

Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatosan csökkent az „inkább elégedettek” aránya, augusztusban a megkérdezettek csupán 27 százaléka érezte magát elégedettnek. Mindebből ezeddig az ellenzék nem tudott profitálni, Gyurcsány Ferenc és pártja felett személyének köszönhetően mintha egy áttörhetetlen üvegplafon lebegne, míg a többi párt esetében már vagy nem vezeti, vagy hamarosan más veszi át a vezetést a szervezet irányítását, mint akik végig vitték a kampányt, így a belső szervezeti kérdések viszik el az energiák nagy részét, így erősen érződik az alternatíva hiánya.

publicus elegedettseg
Forrás: Publicus Intézet

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!