Beindult az összeomlás: tragikus népszerűségi adatokat produkált a Fidesz

Soha nem látott adatok kerültek ki arról, hogy mit is gondolnak az emberek a kormány rezsipolitikájáról, illetve mit gondolnak arról, ki is a felelős a kialakult helyzetért. Az Index megbízásából készült felmérést a KutatóCentrum végezte online eszközökkel, a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán.

Nem meglepő, hogy a megkérdezettek 94 százaléka hallott arról, hogy (a kormány által kikalkulált) átlag felett fogyasztóknak brutálisan meg fog emelkedni az átlag feletti fogyasztásukért fizetendő- áram és a gázdíj. Gyakorlatilag csak a 25 év alatti, alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők nem hallottak az intézkedésekről. Az viszont már jóval meglepőbb, hogy

lesújtó véleménnyel voltak arról, hogy miként is kezeli a kormány az energiaválságot!

A megkérdezettek 62 százaléka szerint nem jól kezeli a kormány a válságot, persze a fideszes hívek esetében ez az arány jóval kisebb, ám tegyük hozzá, a felmérés egy hónapja zajlott, és az első emelt összegű számlákat csak most kezdték el postázni.

kutatas energiavalsag1
Grafika: KutatóCentrum (ResearchCenter)/Index

A kutatásból az is kiderült, hogy nem sikerült megetetni a lakosságot azzal, hogy pusztán az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság miatt kellett ilyen mértékben emelni az árakat, az emberek nagyrésze tisztában van vele, hogy az elhibázott gazdaságpolitika és a választások előtti felelőtlen pénzszórás vezetett ide.

kutatas energiavalsag2
Grafika: KutatóCentrum (ResearchCenter)/Index

Így az sem véletlen, hogy a cég mérései szerint

a Fidesz támogatottsága  2022 júniusa és júliusa között, egyetlenegy hónap alatt, az összes megkérdezett körében 12 százalékpontot zuhant!

A zuhanás valószínűleg tovább fog folytatódni, a tél folyamán sokan fognak arra a határra sodródni, hogy nem tudják fizetni a rezsiköltségeiket, de a cégek közül is valószínűleg sokan fogják bedobni a törölközőt, ami további elszegényedéshez vezet. A következő év negy kérdése, hogy ki fog-e nőni valaki az ellenzék soraiból, aki képes lesz egy irányba terelni, összefogni és hangot adni a társadalmi elégedetlenségnek. 

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!