Fontos vita zajlott az EP-ben: Szociális válságban szociális megoldásokat kell keresni!

Fotó: MTI / EPA / Európai Parlament / Fred Marvaux

A folyamatosan emelkedő árak – különösen az élelmiszerek és az üzemanyagok – nyomán az Európai Parlament plenáris ülésén azt vitatták meg, hogy az uniós források hatékony és célzott elköltésével miként tudnának a legjobban segíteni az európai polgároknak.

Ujhelyi István EP-képviselő közösségi oldalán arról számolt be, hogy az unió keresi a megoldást arra, hogy csökkentetni lehessen a megélhetési költségeket, ehhez pedig írásbeli hozzászólást nyújtott be az MSZP EP-képviselőjeként:

“Magyar szociáldemokrataként régóta képviselem azt az álláspontot, hogy az európai közösségnek az évek óta meghatározó jobboldali-liberálkonzervatív irány után végre balra kellene fordulnia és az embert a középpontba helyeznie. A covid-járvány és az azt övező, majd a háborús helyzet miatt még inkább felerősödő gazdasági válság mélyülő szociális válsággal is sújtja a tagállamokat: ellenállóképességüktől függő mértékben.

A válság bizonyította, hogy szolidaritás és együttműködés nélkül nincsenek érdemi és hosszan ható megoldások; szociális válságot pedig csak szociális megoldásokkal lehet kezelni.

Számos tagállami példa van már arra Spanyolországtól Romániáig, hogy miként lehet uniós forrásból finanszírozott szociális intézkedésekkel érdemben segíteni a válság által ellehetetlenített családokon.

Sajnos Magyarország kormánya egyelőre nem ismerte fel, vagy Európa-ellenes harcában ennyire érzéketlenné vált,

hogy rendelkezésre állnak azok az uniós eszközök, amelyek átmeneti mentőövet biztosíthatnak a polgároknak: például az MSZP által javasolt Esély-kupon élelmiszertámogatás finanszírozásával.

A magyar kormánynak mielőbb felül kell vizsgálnia és újraírnia a helyreállítási alap kapcsán benyújtott nemzeti tervét annak érdekében, hogy megerősítse benne a szociális alapú, válságkezelő intézkedéseket. Az Európai Unió közösségének pedig fontos feladata, hogy mielőbb rászorítsa a tagállami kormányokat az elfogadott, de teljességében be nem fogadott szociális pillérek minél szélesebb körű végrehajtására. Ideje végre az embereket a középpontba helyezni Európában és nem kizárólag a gazdasági érdekeket védeni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!