Betelt a pohár – Megelégelték Orbán kicsinyes játékait!

Kedden szavazott az Országgyűlés a globális minimumadó bevezetéséről, mely a kormánypárti többség miatt elbukott.

A tervezet 140 ország társasági-adórendszerét egységesítené, azonban a Fidesz-kormány szerint ez “övön aluli” ütést mérne az európai versenyképességre.

Mivel az európai irányelv elfogadásához – mely a finanszírozásra vonatkozik – az uniós tagállamok mindegyikének bele kell egyeznie, így az egyetlen ország vétója miatt is meghiúsulhatott,

Magyarország pedig vétózott, ezért a kezdeményezés mind a 27 tagállamban zátonyra futott.

Az újabb orbáni vétót azonban már nem nézik jó szemmel az európai közösségben, Franciaország megpróbálja megkerülni a magyar ellenszavazást.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter újságíróknak nyilatkozva kijelentette: “a következő hónapokban Magyarország nélkül vagy Magyarországgal együtt, de bevezetik a globális minimumadót […]

Európa többé nem lehet túsza egyes tagjai rosszindulatának”

– tette hozzá a Euronews.com beszámolója szerint.

A magyar vétó kikerüléséhez a francia vezetés már elkezdte kidolgozni az alternatív megoldást. Ennek egyik módja az Európai Unió működéséről szóló szerződés 329. cikkelyében megfogalmazott “megerősített együttműködés” lenne, azonban ezt az EP-képviselők támogatásával a Bizottságnak kell javasolnia.
A probléma azzal van, hogy az Európai Tanács részéről itt is elengedhetetlen az egyhangú támogatás, tehát minden tagállamnak bele kellene egyeznie, viszont Magyarország itt is élhetne a vétójogával.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!