Komoly kritikát fogalmazott meg az EP-képviselő: A Fidesz a saját zsebébe nem nyúl, csak másokéba!

Fotó: Orbán Viktor / Facebook.com

Ujhelyi István vasárnapi nyílt levelében támogatja azt az elvet, hogy a tehetősek vegyék ki jobban a részüket a válság leküzdéséből, azonban a kormány jelenlegi intézkedései szerinte hiányosak!

Az EP-képviselő a rezsivédelmi és honvédelmi alappal kapcsolatban kifejtette, hogy a felelős és hiteles döntéshozatal ott még nem áll meg, hogy milliárdos befizetéseket várnak bizonyos szektoroktól, véleménye szerint a kört tovább kell bővíteni!

Komoly kérdéseket vet fel, hogy a kormány miért hagy ki látványosan olyan szektorális érdekeltségeket, amelyek jelentős vagyonokat nyertek az elmúlt időszakban – írja Ujhelyi, aki példaként a kaszinókat emelte ki, melyeknek a kiskereskedőkkel ellentétben még az online kasszákat sem kellett bekötniük, majd hozzáteszi:

Vannak bizonyos körök, melyeket amikor válság van, az adófizetők pénzén a kormány kisegíti, viszont amikor vissza kellene fizetni ebből valamit, épp őket felejtik el bevonni.

De ugyanez igaz szerinte minden, a Fidesz-kormány kegyeiből és segítségével gyarapodó oligarcha érdekeltségeire is: a válságokon ők leginkább csak nyerészkednek, szolidaritást azonban egyáltalán nem vállalnak!

Ujhelyi szerint a pénz beszedése mellett fontos az is, hogy a beszedett pénzekkel mit és hogyan kezd a kormányzat, hiszen nem elég tisztességesen és minden tehetőst egyaránt megadóztató módon gyarapítani a válságkezelő alapokat, hanem tisztességesen, átláthatóan és a valódi céloknak megfelelően kell elkölteni ezeket a pénzeket.

Ebben pedig igencsak rossz a tapasztalatunk

– írja az MSZP EP-képviselője, aki emlékeztet, hogy két évvel ezelőtt a Fidesz-kormány a koronavírus-járványra hivatkozva már létrehozott egy úgynevezett Gazdaságvédelmi Alapot, amelyből több mint négyezer-milliárd forintot folyósítottak, azonban közvetlen gazdaságvédelmi támogatásra mindössze ennek az összegnek csak az egynegyedét költötték.

Több mint háromezer-milliárd forint olyanokra ment el, amelyeknek valójában a covid-elleni harchoz, a járvány okozta krízis felszámolásához, a kisemberek, a bajba került munkavállalók megsegítéséhez vajmi kevés köze volt.

Orbánék a gazdaságvédelemre szánt keretből milliárdokat költöttek sportlétesítményekre, templomfelújítási programra, a budai várnegyed rekonstrukciójára, stadionépítésre, de százmilliárd forint felett jutott belőle a kormánytagokkal teletűzdelt „közalapítványoknak”, illetve tízmilliárdok a Fideszhez köthető, a kormánypolitikát nyíltan kiszolgáló értelmiségi műhelyeknek.

Ez nem válságkezelés, ez pénzszórás!

Ujhelyi kifejtette azt is, hogy a védelmi alapok létrehozása támogatható, hiszen valóban szükség van központosított szolidaritási bevételekre és azok súlyozott, célzott felhasználására, de szerinte a Fidesz egyelőre ebben sem mutat mást, mint korábban: a saját zsebébe nem nyúl, csak másokéba, a segítségként kiosztott pénzeket viszont legtöbbször már nem másoknak, hanem tulajdonképpen a saját zsebébe teszi.

Ha valódi fizikai és anyagi biztonságot akar teremteni a Fidesz ebben a helyzetben, akkor minimális tisztességgel és maximális átláthatósággal jár el az újonnan létrehozott alapok tekintetében – teszi hozzá nyílt levelében az MSZP-s politikus.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!