Titkos megállapodás: ha ez igaz, akkor Orbán csak egy aljas hullarabló

Fotó: Népszava

Roman Giertych, aki Lengyelország  miniszterelnök-helyettese volt 2006-2007 között, egy olyan elképzelést osztott meg Orbán terve címmel, aminek ha csak a fel is igaz, akkor is Európa II. Világháború óta eltelt történelmének legnagyobb aljassága. Az írást több lengyel újság is átvette a megjelenése óta.

Giertych eszmefuttatásában végigveszi azokat a múltbéli eseményeket, melyeknek igazi értelmet csak a most kirobban orosz-ukrán háború ad. A volt miniszterelnök-helyettes

szerint létezett egy magyar-lengyel-orosz titkos terv, Ukrajna felosztásáról!

A terv szerint az orosz hadseregnek egy gyors, villámháborúban kellett volna megdöntenie az ukrán kormányt, elfoglalni a Dnyepertől keletre eső, jórészt oroszajkú országrészt. Ezzel párhuzamosan a lengyel illetve a magyar hadsereg békefenntartóként vonult volna be,  a lengyelek Lviv központtal vehették volna ellenőrzésük alá Észak-Nyugat-Ukrajna nagyobbik részét, míg Magyarország Kárpátalján biztosíthatta volna a békét. Az igen meredeken hazngzó elméletét Giertych azzal támasztja alá, hogy a magyar és a lengyel kormányok állandó konfliktuskeresésben voltak mind az USA-val és az EU-val, ami a jövőbeni fellépés jogszerűségét  és erkölcsi alapjait volt hivatott biztosítani. Innen pedig már csak egy ugrás lett volna az elmélet szerint Ukrajna végleges felosztása. Giertych szerint

a terv utolsó simításait az elmélet szerint Orbán február 5-i moszkvai látogatásán végezték el,

amikor Orbán Viktor öt órán tárgyalt Putyinnal. A volt lengyel politikus állításaira semmilyen bizonyíték nincs, bár az furcsa, hogy mi tartott öt óráig azon a megállapodáson, hogy az MVM és a Gazprom talán leszerződik még egy kis gázra egymással.

Bár Giertych igen furcsa figurája a lengyel közéletnek, mégiscsak miniszterelnök-helyettes volt, az átlagos politikusnál jóval több és pontosabb információval. Eszmefuttatását semmivel nem tudja igazolni, ám az események egymásutánisága, Orbán harcos Putyin ellenességének hirtelen, 180 fokos változása sokakat elgondolkozásra késztet. Mint ahogy az is, hogy Orbán Március 15-i ünnepi kampány beszédében Magyarországról úgy beszélt, mintha az semleges állam lenne, ami nem tagja sem a NATO-nak, sem pedig az EU-nak. A miniszterelnök egyenlő távolságot hirdetett Moszkvától, Brüsszeltől és Washingtontól is. Olyan érzésünk van,

mintha fáziskésésben lenne Orbán, és nem értené, hogy hirtelen minden megváltozott!

Ukrajna váratlanul kemény ellenállása az orosz támadásnak, az orosz nyelvű keleti megyék és városok nem várt intenzitású harca oda vezetett, hogy a nyugati és a lengyel közvélemény is határozottan ukránpárti lett. Ha valami is igaz Giertych elméletéből, akkor erre reagálva engedte el a lengyel kormány az eredeti tervet, és állt élére az ukrán invázió elleni fellépésnek. Kaczynski és Morawieczki kijevi látogatása mutatta meg, hogy Lengyelország már teljesen más forgatókönyvben hisz.

Orbán soha nem arról volt híres, hogy gyorsan tudott volna reagálni a megváltoztott körülményekhez. A Fidesz óriási propaganda gépezetét 180 fokkal átállítani az egyik napról a másikra nem lehet. A háború negyedik hetében azonban mintha lenne rá próbálkozás, Németh Zsolt “Ruszkik haza” Facebook kiírása ugyanabba a sorba illeszkedik, mint az EU-s és ukrán zászló megjelenése Orbán Viktor posztjában.

Nem vagyunk az összeesküvés elméletek hívei. Azonban a történelemben nemegyszer fordult elő, hogy egy-egy terjeszkedő nagyhatalom területi igények kielégítésével szerzett maga mellé szövetségeseket. Nem hisszük, hogy ez nagyban különbözne Putyin gondolkodásmódjától. Semmi konkrétum nem támasztja alá Giertych elméletét. Ha azonban mégis igaz lenne, akkor Orbán nem lenne más, mint egy aljas hullarabló.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!