A Fidesz csapdájába estek a magyar állampolgárságú kárpátaljai menekültek!

Csapdahelyzetbe kergette a Fidesz azokat a kárpátaljai magyarokat, akik felvették a magyar állampolgárságot. Emiatt ugyanis nem kaphatják meg a menekülteknek járó ellátást.

A Fidesz-kormány útlevelet már adott honfitársainknak, ideje, hogy adjon hozzá egyenlő bánásmódot is – írja Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője. Az ellenzéki politikus Facebook posztjában arról ír, hogy a kormány figyelmét elkerülte egy rendkívül súlyos probléma:

nem kaphatnak menekülteknek járó ellátást azok a kárpátaljai magyarok, akik magyar állampolgárságot szereztek.

Hiába menekülnek ők is most az orosz agresszió, a háború elől, magyar állampolgárságuk miatt, Magyarországon nem számítanak menekültnek a menekültszabályok alapján, azaz nem jár nekik a menekülteknek járó ellátás, például élelmezés és egészségügyi ellátás.

Jogi értelemben menekültnek ugyanis a harmadik ország állampolgárai minősülnek, magyarok nem.

Az ellenzéki politikus arra emlékeztet, hogy a kétharmaddal kormányzó kormánypártok, akik képesek teljes szektorokat újraszabályozni gyorsított eljárásban, egyetlen éjszaka alatt, most tétlenül nézik a helyzetet.

Orbánék már egy hete nem tesznek semmit, miközben a menekülthelyzet egyre csak súlyosbodik.

Pedig lenne mit, hiszen rengetegen és egyre többen menekülnek át a határon olyan magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi kapcsolata, hrivnyájukat, ha van is, már nem váltják vagy csak nagyon rossz áron, és szállást sem tudnak szerezni. Donáth Anna szerint őket most az állam helyett egyelőre civil- és egyházi szervezetek, önkormányzatok és jóakaratú honfitársaink segítik. Az ellenzéki politikusn úgy véli,

a kormánynak kötelessége célzott szociális intézkedésekkel segíteni a Kárpátaljáról ide menekülő, támogatásra szoruló magyar menekülteket is.

„Tájékoztassa őket, hogy pontosan milyen ellátást, lakhatási és egyéb támogatást biztosít a magyar állampolgárságú menekülőnek, és rendezze jogi státuszukat” – zárja bejegyzését az ellenzéki politikus.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!