Nyílt levélben ment neki Orbánnak az EP-képviselő az ukrán-orosz háború kapcsán!

Orbán Viktor keleti szövetségese Vlagyimir Putyin, orosz elnök katonai támadást indított Ukrajna ellen, ezzel kapcsolatban írt nyílt levelet Ujhelyi István.

Az EP-képviselő kifejti, hogy Putyin támadása csak háborús bűnként értelmezhető, hiszen egy szuverén állam ellen, valós indok nélkül indított vérontó agressziót, valamint hozzáteszi, hogy még a gazdasági érdekek miatt sem szabad óvatosan fogalmazni, egyértelműen el kell ítélni az orosz támadást és a lehető legsúlyosabb szankciókat kell alkalmazni.

Ujhelyi szerint Orbán kiszolgáltatott és legyengített pozícióba kormányozta hazánkat,

ráadásul Ukrajna ellen is tett lépéseket, azzal, hogy az elmúlt időszakban többször is megvétózta a NATO-hoz való csatlakozásukat!

Az ukrán-orosz háború a szocialista politikus szerint végleg bizonyította, hogy Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-szövetségben van, mivel ez tudja egyedül garantálni a biztonságunkat.

Ujhelyi úgy véli, hogy Orbán felismerte, hogy nem folytatható az a pávatáncos politika, melyet az elmúlt években tanúsított, mivel azzal nemcsak Magyarországot árulta volna el, hanem egész Európát és az EU-Atlanti szövetséget is, de szerinte a magyar kormányfő még mindig nem mer keményebb eszközökhöz nyúlni a lájkvadász posztokon túl.

“Ha igazán elkötelezett a béke kikényszerítése és az orosz agresszió megfékezése mellett, akkor például haladéktalanul felülvizsgálja a Paks2-projektet és azonnali hatállyal felfüggeszti a Budapestre hozott orosz (kém)bank diplomáciai mentességét.

Ezek érdemi és jelentős lépések lennének, egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a magyar kormány komolyan gondolja, amikor az egységes európai álláspontot támogatja” – írja nyílt levelében az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi szerint a Fidesz a lehető legaljasabb módon saját politikai céljaira használja fel az oroszok által indított háborút, és azt a hazugságot próbálja elültetni a magyar nyilvánosságban, hogy az ellenzék katonákat és fegyvereket küldene ukrán területre, ezzel pedig „belesodorva hazánkat” a háborúba.

Az elmúlt tíz év legaljasabb kampányát folytató Fidesz már többször is bizonyította, hogy képes az ellenzéki jelöltek kijelentéseit megcsonkítva, azok jelentését és értelmét megmásítva hamis állításokat kreálni. Ez történt most is! Senki nem akar háborút, végképp nem magyar részvétellel.

Háborút jelenleg egyedül Orbán Viktor barátja és szövetségese, Vlagyimir Putyin akar, aki ehhez megkapta Orbán másik barátja és szövetségese, a belarusz Lukasenka támogatását is.

Az ellenzéki oldal megszólalásai mindig világosak és egyenesek voltak: a NATO-szövetség tagjaként, annak döntései és lépései mentén kell nekünk is cselekednünk.

Áprilisban Ujhelyi szerint arról kell dönteni, hogy milyen Magyarországot akarunk: amely pávatáncolva kiteszi magát agresszor nagyhatalmak szorító ölelésének, vagy amely az egységes, erős és biztonságot nyújtó európai közösség megbízható tagjaként védi állampolgárai és az Unió érdekeit.

Orbánisztán vagy Európa?!

Ez lesz a kérdés. Az elmúlt napok eseményei még egyértelműbbé tették, hogy csak egyetlen józan és bölcs válasz létezik – véli az EP-képviselő.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!